miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Noul coronavirus ar fi putut fi prezent în România încă din ultimele...

Noul coronavirus ar fi putut fi prezent în România încă din ultimele luni ale lui 2019

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă țările să retesteze pneumoniile suspecte de la finalul lui 2019, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de infecții cu noul coronavirus.

Emilian Imbri, managerul Institutului Victor Babeș din București, a declarat la Digi24 că în ultimele luni ale anului trecut în România a fost sezon de gripă și că analizele indicau virusul gripal.

Accidental, printre cazurile de gripă, e posibil să fi circulat și coronavirus, a spus Imbri.

Îndemnul OMS vine după ce un doctor din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că informația nu este surprinzătoare.

Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS:

„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19.

Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări”.

Ieri, Agenția de Sănătate Publică a Suediei, care coordonează răspunsul la pandemie, a spus că a identificat un caz încă din noiembrie.

China ar fi știut încă de la mijlocul lunii noiembrie că un nou coronavirus circulă prin Wuhan, dar a ascuns informația, a scris presa internațională care citează un raport prezentat liderilor comuniști de la Beijing.

Emilian Imbri: „Acolo unde există probe de la bolnavii de atunci se mai pot face retroactiv niște teste”

Managerul Institutului „Victor Babeș” din București a explicat că la finalul anului trecut, în România, a fost epidemie de gripă sezonieră și că asta au scos în evidență testele făcute atunci.

„A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România.

Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus.

E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare.

Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta”, a spus Imbri.

Emilian Imbri a subliniat că dacă vor fi emise recomandări, probabil va fi și o metodologie după care să se facă retestarea, vor fi reluate fișele de observație cu simptomatologie.

Acolo unde există probe de la bolnavii de atunci se mai pot face retroactiv niște teste, a adăugat managerul medical.

Potrivit acestuia, virusul nu va mai pleca niciodată, se va adăuga grupei mari de virusuri care circulă și vom trăi cu el.

„Cum putem scăpa? Câștigând imunitate sau dacă ai un vaccin”, a conchis medicul.

SourceDigi24

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...