joi, iulie 18, 2024

7 MAI ÎN ISTORIE

Pe 7 mai 1937 se stinge din viață George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române din 1936.

George Topîrceanu s-a născut in București la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena „, amândoi originari din părțile Sibiului.

Începe școala primară la București intre anii 1893 – 1895 și o continuă pe valea Topologului, la Șuici, județul Argeș, unde părinții se stabilesc o vreme.

Revine la București și se înscrie la liceul Matei Basarab până în clasa a IV-a, apoi la Sf. Sava (1898 – 1906).

După absolvire intră funcționar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de șomaj și de viață boemă.

În paralel, se înscrie la Facultatea de Drept (1906), pe care o părăsește pentru cea de Litere, fără a termina studiile.

Sursa Wikipedia

Tot pe 7 mai, dar un an mai târziu, în 1938, moare și Octavian Goga, poet român, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920.

Sursa Wikipedia

1.În 1832, Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Londra, rege al Greciei.

A fost ales și de Adunarea Națională, la 8 august, sub numele de Otto I (1832–1862)

Sursa Wikipedia

2.În 1877, „Gazeta de Transilvania” publică scrisoarea lui George Barițiu – „Epistolă respectuoasă către femeile noastre”, prin care îndeamnă pe româncele din Ardeal să formeze comitete de strângere a donațiilor pentru ajutorarea armatei române și a răniților de pe front.

George Bariț, uneori scris Gheorghe Barițiu, a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania.

George Bariț a fost deputat în Dieta Transilvaniei. din 1861.

Sursa Wikipedia

3.În 1946, la București începe procesul mareșalului Ion Antonescu (1882–1946), conducător al României în perioada 1940–1944, și al lui Mihai Antonescu (1904–1946), ministru de Externe și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri între 1941–1944. Au fost condamnați la moarte și executați la 1 iunie 1946.

Ion Antonescu a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, (general), șeful Biroului Operațiilor din Marele Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”.

Sursa Wikipedia

4.Pe 6 mai 1990, doi schiori norvegieni, fără câini și alte mijloace de transport, au ajuns cu bine la Polul Nord.

Polul Nord geografic terestru, sau pur și simplu polul Nord, este punctul cel mai nordic al planetei Pământ.

Acesta este definit ca fiind punctul de intersecție între axa de rotație⁠(d) a Pământului și suprafața pământului în emisfera nordică, unde se întâlnesc toate meridianele⁠(d) și fusele orare.

Acest punct geografic nu este fix pe suprafața Pământului, deoarece axa de rotație a Pământului, care o definește, variază⁠(d) slab cu o perioadă de aproximativ paisprezece luni.

Cu toate acestea, adesea poziția este considerată aproximativ fixă.

Sursa Wikipedia

5.În 1994, pictura iconică Țipătul a norvegianului Edvard Munch este recuperată intactă după ce a fost furată de la Galeria Națională a Norvegiei în februarie.

Sursa Wikipedia

6.În 1998, Mercedes-Benz cumpără Chrysler pentru 40 de miliarde de dolari și formează DaimlerChrysler în cea mai mare fuziune industrială din istorie.

Daimler AG deține în prezent mai multe mărci de mașini, autobuze și camioane precum Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Smart Automobile, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses, Setra, BharatBenz, Mitsubishi Fuso, dar și acțiuni la Denza, KAMAZ, Renault-Nissan și EADS.

La sfârșitul lui 2012 compania a închis marca Maybach datorită pierderilor generate de vânzările reduse.

Producția a fost redeschisă în noiembrie 2014.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...