joi, februarie 29, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Soluția unei îmbătrâniri sănătoase

Soluția unei îmbătrâniri sănătoase

Soluția unei îmbătrâniri sănătoase. Longevitatea este un subiect complex și este influențată de o varietate de factori, inclusiv genetici, stil de viață, mediu și sănătatea generală. Când se discută despre longevitate, există două concepte importante care sunt adesea analizate: calitatea vieții și cantitatea vieții.

  1. Cantitatea vieții (durata de viață): Acest aspect se referă la durata de timp pe care o trăiește o persoană. În general, oamenii sunt interesați de trăirea unei vieți lungi. Factorii genetici pot juca un rol semnificativ în determinarea speranței de viață. Dar stilul de viață, dieta, activitatea fizică și accesul la îngrijire medicală de calitate pot influența, de asemenea, această dimensiune. Mai ales prevenția.
  2. Calitatea vieții: Acest aspect se referă la starea generală de sănătate și bunăstare pe parcursul vieții. Chiar dacă cineva trăiește o viață lungă, calitatea vieții poate fi influențată de aspecte precum sănătatea mentală și fizică, relațiile sociale, satisfacția și împlinirea personală.

Pentru o abordare holistică a longevității, mulți experți recomandă următoarele:

  • Stil de viață sănătos: O dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate și evitarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, pot contribui semnificativ la o viață lungă și sănătoasă.
  • Sănătate mentală: Gestionarea stresului, menținerea relațiilor sociale pozitive și dezvoltarea unui cadru mental pozitiv pot contribui la îmbunătățirea calității vieții
  • Acces la îngrijire medicală: Accesul la îngrijire medicală de calitate și controalele preventive regulate pot contribui la detectarea și tratarea precoce a problemelor de sănătate.

Este important să subliniem că calitatea și cantitatea vieții nu sunt întotdeauna separate. O viață lungă poate merge mână în mână cu o calitate ridicată a vieții. Mai ales dacă se iau măsuri pentru a menține sănătatea și bunăstarea pe parcursul întregii vieți.

Invitat în emisiunea ”Mens Sana”, Fabian Antol, expert wellbeeing a povestit despre revoluționarea sistemului medical și despre importanța prevenției în inflamațiile care cauzează boli cronice.

”Dacă vreți să nu fiți o povară pentru copiii, pentru nepoții voștii, pentru soție, soț, pentru familia voastră, vreți să aveți bani mai mulți, sa vă bucurați de viață, ar trebui să schimbați obiceiurile la nivel colectiv, cu prietenii, familia, copiii.

Acum, unui copil care e până la rotulă, îi dai de 2,3,4,5,10,15 ori pe săptămână, alimente care îi dereglează intestinul și microbiomul. Apoi, te miri de ce unul din 4 copii suferă de alergii sau intoleranțe.

Cel mai important lucru pe care putem să îl facem este să reducem consumul de alimente procesate. Dar ce înseamnă procesat? Tot ce are termen de valabilitate foarte mare, tot ce este în ambalaj, tot ce este foarte ușor pentru noi, toate acestea trebuie evitate. Dacă vezi un produs cu termen de valabilitate 1 an si vezi fribre și vitamine, nu înseamnă că sunt fibrele si vitaminele pe care le găsești natural.  

În al doilea rând mișcarea. A avea o masă musculară dezvoltată înseamnă evitarea deceselor din orice cauză posibilă.  Mișcarea nu înseamna ”hai că trebuie să slăbesc!”, ”hai că trebuie să stea rochia pe mine!”. Asta este o prostie!”

Poți urmări întregul interviu pe link-ul de mai jos.

https://youtu.be/q370egk1gus?si=xk6n9mCorc7Zyv1a

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...