miercuri, februarie 28, 2024
Acasă Emisiuni Dă sens vieții Lupta pentru desființarea valorilor spirituale și culturale

Lupta pentru desființarea valorilor spirituale și culturale

Lupta pentru desființarea valorilor spirituale și culturale. În toate timpurile a existat o împotrivire față de adevăratele valori și față de oamenii de excepție. Foarte mulți oameni sunt seduși de superficialitate și de facilitățile care vin la pachet împreună cu ea, deoarece afirmarea și avantajele vin mult mai repede.

Mai demult înaintașii noștri au fost chinuiți, torturați sau omorâți  din cauza valorilor și a principiilor pe care le aveau. Azi, renunțăm la ele pentru o slujbă, pentru o funcție, pentru bani sau pentru alte avantaje. (scris de Ionică Herlea)

Ce sunt valorile personale?

Valorile reprezintă priorități care îți spun cum să-ți petreci timpul, aici și acum. Sunt două motive pentru care prioritizarea este importantă în viețile noastre.

Primul motiv este acela că timpul este cea mai limitată resursă din viețile noastre: nu poate fi creată, poate fi doar cheltuită. Odată cheltuită o zi, nu o mai putem recupera. Dacă am irosit-o investind în acțiuni care nu ne aduc rezultatele pe care le dorim – atunci este o pierdere permanentă. Putem câștiga mai mulți bani, ne putem îmbunătăți sănătatea – dar nu putem da „replay” la ieri. Dacă am deține o durată a vieții nemărginită, valorile ar fi nerelevante.

Al doilea motiv este acela că oamenii tind să fie destul de inconstanți în felul în care își investesc energia și timpul. Suntem distrași ușor de tot felul de chestii „magnetice”, în fiecare zi. Este ușor să cădem în capcana unor priorități diferite sau a unor criterii de prioritizare diferite în fiecare zi. Atunci când nu avem o busolă imuabilă în care să credem (pentru că există în interiorul nostru), este ușor să deraiem și să devenim de-busolați, de-rutați. Felul acesta de a trăi duce la rezultate slabe, la regrete la sfârșitul vieții și la manipulare din partea altora care găsesc în noi resurse tocmai bune pentru drumul lor.

De ce renunță oamenii din zilele noastre atât de ușor la integritatea lor și la idealurile lor?

În emisiunea ”Dă sens vieții” cu realizatorul Ionică Herlea, regizoarea filmului ”Experimentul Pitești”, Victoria Baltag, răspunde la această întrebare:

”M-am lovit de acest lucru și spre surprinderea mea am descoperit și oameni la polul opus. Sunt oameni care investesc în această societate, în știință, în cultură, în a face bine. Suntem puțini dar suntem acolo. Dacă ai putere în creier și în inimă să vrei să faci acest efort, acesta este secretul vieții pe pământ. Și e vorba de alegerea noastră. Pentru că atunci când știi mai mult, cu atât mai mult nu știi nimic. Despre asta e vorba. Noi în România știm de toate. Toți suntem experți, toți ne dăm cu părerea. E alegerea noastră. Asta o să ducă la un alt timp de dezumanizare.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...