Acasă Editoriale Sănătate Cum tratăm sc...

Cum tratăm scarlatina la copii?

Cum tratăm scarlatina la copii? Bolile copilăriei sunt un eveniment complicat și neplăcut atât pentru cei mici, dar și pentru adulți. Într-un avalgam de informații online cu privire la diferite tratamente pentru acestea, informațiile sigure rămân uneori greu de găsit. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine această afecțiune și să o tratăm.

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boală infecțioasă contagioasă, întâlnită în general la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Cu toate că în trecut scarlatina era considerată o boală gravă a copilăriei, tratamentul cu antibiotice a făcut din aceasta o afecțiune ce se tratează cu ușurință. În cazul în care nu se administrează un tratament adecvat, scarlatina poate avea complicații severe, mai ales la nivelul inimii sau rinichilor.

Cum tratăm scarlatina la copii?

Tratamentul pentru scarlatină este pe bază de antibiotice, acestea fiind singurele care pot ucide bacteria ce a declanșat boala, ajutând totodată sistemul imunitar să lupte cu boala.
Pe lângă tratamentul cu antibiotice, medicul poate prescrie și un tratament simptomatic, care să amelioreze manifestările scarlatinei.

Paracetamolul poate fi folosit pentru reducerea febrei, în timp ce ibuprofenul poate fi folosit pentru calmarea durerilor de gât ori a celor de cap. Acidul acetilisalicilic este contraindicat în timpul febrei la copii, întrucât crește riscul de sindrom Reye.

Din cauza durerii în gât, pacientul poate întâmpină dificultăți la înghițire. De aceea, se recomandă adoptarea unui regim alimentar bazat pe alimente moi și lichide: supe, ciorbe, piureuri, smoothie-uri. Ceaiurile călduțe sunt și ele recomandate, acestea ameliorând disconfortul de la nivelul gâtului. Febra mare poate cauza deshidratare, de aceea este foarte important ca pacientul să consume apă și alte lichide din belșug pe toata perioada tratamentului.

Există și motive de îngrijorare?

Complicațiile ulterioare sunt rare, dar atunci când apar pot debuta la săptămâni, luni sau chiar ani după ce pacientul s-a vindecat. Acestea apar ca urmare a reacțiilor imune din țesuturi. Sistemul imunitar al corpului, mai degrabă decât germenul în sine, cauzează problema. Printre acestea se numără:

  • Febră reumatică (care poate afecta inima).
  • Leziuni renale (glomerulonefrită).

Febra reumatică este una dintre cele mai grave complicații, deoarece pacienții cu scarlatină pot rămâne cu leziuni cardiace permanente. Spre deosebire de scarlatină, febra reumatică nu este contagioasă deoarece reprezintă un răspuns imun și nu o infecție.

ULTIMELE ARTICOLE

Alaturi de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...