Cum interpretăm analizele de sânge? Deși nu mergem atât de des pentru această practică la medic, este necesar să știm atunci când primim rezultatul testelor interpretarea acestuia. Astfel putem lua decizii care să fie spre binele nostru. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine aceste analize și să le putem interpreta corect.
Analizele de sânge trebuie făcute cel puțin o dată pe an. Scopul acestora este de a indica starea generală de sănătate, dar și de a depista anumite probleme specifice. Totodată, aceste analize de sânge pot fi recomandate de către medic și pentru a monitoriza un tratament – dacă funcționează sau nu.
În acest articol vă vom ajuta cu câteva lucruri generale, dar pentru explicarea completă, puteți citi aici.
Valori de referință pentru interpretarea analizelor de sânge
Hematii (Eritrocite)
4,2 – 5,5 milioane de hematii/ mm cub de sânge (la bărbați valorile pot fi mai mari)
Valorile scăzute pot indica: hemoragie, anemie, hemoliză, leucemie, mielom multiplu
Valorile crescute pot indica: boală cardiacă congenitală, BPOC, fibroză pulmonară, stres, altitudine crescută
Hemoglobina
12 – 16 g/ 100 mL (la bărbați valorile pot fi mai mari)
Valorile scăzute pot indica: anemie, hemoragie, boli renale, malnutriție, hemoglobinopatie
Valorile crescute pot indica: deshidratare, altitudine înaltă, boli cardiace congenitale, BPOC, arsuri
Leucocite
4.000 – 11.000/ mm cub
Valorile scăzute pot indica: gripă, rubeolă, rujeolă, febră tifoidă, hepatită, septicemie
Valorile crescute pot indica: sarcină, stres, menstruație, efort fizic, infecții, tumori, comă diabetică sau anumite tratamente medicamentoase (pe bază de adrenalină, acid acetilsalicilic și nu numai)
Trigliceride
sub 1,5 g/l
Valorile scăzute pot indica: malnutriție, hipertiroidism
Valorile crescute pot indica: diabet, hipotiroidism, pancreatită, alcoolism, boli hepatice, sarcină, alimentație bogată în carbohidrați, tratament cu anumite medicamente (steroizi, contraceptive orale, acid acetilsalicilic și nu numai)
VSH
0 – 30 mm/h (valorile de referință diferă în funcție de sex și categoria de vârstă, medicul poate spune dacă valorile sunt sau nu normale pentru categoria din care faci parte)
Valorile scăzute pot indica: policitemie, sferocitoză, microcitoză, insuficiență cardiacă congestivă, ciroză, hipervâscozitate a sângelui
Valorile crescute pot indica: anemie, sarcină, menstruație, infecții acute, infecții cronice, infecții virale, infecții parazitare, boli inflamatorii, insuficiență renală, intoxicație cu metale grele, boli autoimune
Fibrinogen
Intervalul normal este de la 200 la 400 mg/dL (2,0 la 4,0 g/L). Intervalele de valori normale pot varia ușor între diferite laboratoare.
Valorile scăzute ale fibrinogenului pot fi asociate cu: boală de ficat, probleme de coagulare a sângelui, coagulare intravasculară diseminată, cancer, malnutriție, tulburări ereditare sau congenitale de coagulare a sângelui, transfuzii de sânge frecvente.
Nivelurile crescute de fibrinogen pot fi corelate cu: infecții, cancer, boală coronariană, atac de cord, accident vascular cerebral, tulburări inflamatorii (cum ar fi poliartrita reumatoidă și glomerulonefrita, o formă de boală de rinichi), o traumă, boala arterelor periferice, fumatul (la marii fumători)
HDL-C (colesterolul bun)
35 – 100 mg/dL
Valorile scăzute pot indica: fumat, sedentarism, obezitate, diabet, insuficiență renală
Valorile crescute pot indica: efort fizic, consum de alcool, tratament cu insulină
LDL (colesterolul rău)
până în 100 mg/dL
Valorile ce se află între 100 – 160 mg/dL: risc moderat de atac de cord
Valorile de peste 160 mg/dL: risc crescut de atac de cord
Analize tiroidiene
În cazul hormonilor tiroidieni , „intervalul normal” pentru TSH este în general considerat 0,2 – 4,5, cu toate acestea, există studii care arată că organismul nu funcționează corect atunci când TSH crește peste 2,5. Anumite cercetări au arătat chiar că rata avorturilor spontane în primul trimestru de sarcină a fost aproape dublă atunci când TSH era peste 2,5.
Vitamina D
În cazul 2-hidroxi-vitamina D, multe studii științifice au arătat că nivelurile optime sunt de cel puțin 75 nmol/l în raport cu densitatea minerală osoasă optimă, funcția extremităților inferioare, sănătatea dentară, riscul de cădere, internarea la azilul de bătrâni, fracturi, prevenirea cancerului și incidența hipertensiunii arteriale.