sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Articole Noutăți Cum știm dacă locuința noastră va supraviețui unui cutremur?

Cum știm dacă locuința noastră va supraviețui unui cutremur?

Cum știm dacă locuința noastră va supraviețui unui cutremur? Evenimentul tragic din Turcia și Siria a cutremurat populația română. Aceștia se gândesc cu groază unui posibil eveniment și în țara noastră. Locuința credem că ne poate oferi cel mai bună adăpost în caz de un seism puternic. Dar este o sabie cu două tăișuri dacă nu o cunoaștem.

Actualizare cu privire la situația din Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în Turcia, în provicia Hatay, care a fost deja devastată de seria de seisme majore din 6 februarie şi a fost simţit şi în Siria, Egipt şi Liban. La scurt timp a urmat o replică de 5,8. Potrivit autorităților, șase persoane au murit şi peste 300 au fost rănite. Mai multe clădiri s-au prăbuşit.

Acest nou seism, considerat o replică a primului, s-a produs la ora locală 20:04 (17:04 GMT), la 14 zile după primul cutremur şi a fost urmat de 90 de replici, dintre care una cu magnitudinea 5,8, potrivit AFAD.

Cum știm dacă locuința noastră va supraviețui unui cutremur?

Anul construcției pentru o locuință este o informație importantă. Și asta nu neapărat pentru că afli câți ani au trecut de la construcție, ci mai ales pentru că în acest mod descoperi pe baza cărui cod de proiectare a fost ridicată construcția.

Până în anul 1963, în România nu a existat un cod de proiectare. Ulterior, în perioada 1963 – 1978, clădirile au fost construite pe baza unui cod de proiectare care lua în calcul doar efectele unui cutremur care are loc la o adâncime mică, de ordinul zecilor de kilometri. Cu alte cuvinte, clădirile construite în perioada 1963-1978 au fost realizate pe baza unui cod de proiectare greșit. Iar asta înseamnă că aceste clădiri sunt practic vulnerabile din start la un cutremur tipic zonei Vrancea.

Clădirile care au fost avariate la cutremurul din 1977 au o problemă suplimentară: la exact 4 luni după cutremur, Nicolae Ceaușescu a ordonat sistarea lucrărilor de consolidare, decizie în urma căreia se estimează că peste 10.000 de clădiri din București avariate în urma cutremurului nu au fost consolidate.

Teoretic, clădirile construite după 1978 pe baza unui cod de proiectare corect sunt mai sigure, atât datorită unui standard de proiectare îmbunătățit și adaptat la specificul cutremurelor din Vrancea, cât și datorită faptului că nu au trecut prin cutremurul din 1977.

Ulterior, codul de proiectare a fost actualizat periodic și, în plus, calitatea materialelor de construcție disponibile pe piața s-a îmbunătățit.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...