duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Emisiuni Comorile înțelepciunii Când adolescentul tău pare să nu mai aibă nevoie de tine…

Când adolescentul tău pare să nu mai aibă nevoie de tine…

Când adolescentul tău pare să nu mai aibă nevoie de tine… Perioada adolescenței poate fi o perioadă de tranziție dificilă pentru părinți, în special atunci când adolescenții încep să își manifeste inde„pendența și să caute mai puțin sprijin din partea lor. Cu toate acestea, există strategii eficiente pe care părinții le pot adopta pentru a menține o conexiune puternică și deschisă cu adolescenții lor.

Comunicarea deschisă și empatică este fundamentală în gestionarea relației părinte-adolescent. Încurajați adolescenții să împărtășească deschis gândurile și sentimentele lor și arătați-le că îi ascultați cu atenție. De exemplu, puteți începe discuții deschise despre experiențele lor zilnice sau despre provocările cu care se confruntă la școală sau cu prietenii. Acest lucru le arată adolescenților că sunteți acolo pentru ei și că vă pasă de ceea ce trăiesc (Laursen & Collins, 1994; Smetana, 1992).

Stabilirea de limite clare și respectarea autonomiei adolescenților este crucială pentru menținerea unei relații sănătoase. Părinții pot stabili reguli și limite în mod clar, dar și să le permită adolescenților să își asume responsabilități și să își gestioneze activitățile zilnice. De exemplu, puteți să stabiliți un program pentru adolescenții mai mari, dar să le oferiți și libertatea de a-și organiza timpul liber și activitățile extracurriculare (Steinberg & Monahan, 2014; Darling & Steinberg, 1993).

Consolidarea relației și construirea de încredere necesită efort continuu din partea părinților. Investiți timp și energie în petrecerea timpului de calitate împreună cu adolescenții dumneavoastră și încurajați activitățile care vă permit să vă conectați și să vă bucurați unii de alții. De exemplu, puteți să mergeți împreună în excursii de weekend sau să petreceți timp în aer liber, practicând activități pe care adolescenții le apreciază (Allen et al., 2001; Kerr & Harrington, 1997).

În concluzie, gestionarea relației cu un adolescent care pare să nu mai aibă nevoie de părinți poate fi o provocare, dar adoptând strategii eficiente precum comunicarea deschisă, stabilirea de limite și consolidarea relației, părinții pot menține o conexiune puternică și sănătoasă cu adolescenții lor. Este important să rămâneți deschiși și implicați în viața lor, chiar și atunci când aceștia par să se îndepărteze, deoarece susținerea și ghidarea părinților rămân esențiale în dezvoltarea și creșterea lor.

Bibliografie:

  • Laursen, Brett, and W. Andrew Collins. „Parent–Child Communication During Adolescence.” New Directions for Child and Adolescent Development, vol. 1994, no. 66, 1994, pp. 33-46.
  • Smetana, Judith G. „Adolescents’ and Parents’ Conceptions of Parental Authority.” Child Development, vol. 63, no. 6, 1992, pp. 1372-1388.
  • Steinberg, Laurence, and Kathryn C. Monahan. „Adolescent Development.” Annual Review of Psychology, vol. 65, 2014, pp. 83-110.
  • Darling, Nancy, and Laurence Steinberg. „Parenting Style as Context: An Integrative Model.” Psychological Bulletin, vol. 113, no. 3, 1993, pp. 487-496.
  • Allen, Joseph P., et al. „Autonomy and Relatedness in Family Interactions as Predictors of Adolescents’ Adherence to Type 1 Diabetes Regimens.” Journal of Pediatric Psychology, vol. 26, no. 4, 2001, pp. 227-238.
  • Kerr, Margaret, and H. Harrington. „Parents of Adolescents: A Developmental Account of Changes in Parental Authority.” Journal of Adolescence, vol. 20, no. 5, 1997, pp. 515-536.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...