duminică, mai 19, 2024
Acasă Articole Noutăți Ce să facem în caz de cutremur?

Ce să facem în caz de cutremur?

Articol scris de Cornel Pavel Dărvășan

Ce să facem în caz de cutremur? În ultima vreme suntem pe zi ce trece mai îngroziți de posibilitatea apariției unu cutremur cu magnitudine mare în România. Deși adevărul este că nu se poate stabili decât cu câteva secunde (până în 5 secunde) apariția unui cutremur iminent, posibilitatea ca lucrurile să capete o întorsătură dramatică fiind reală. Marii teoreticieni și statisticieni se dau în spectacol încercând să facă profeții.

Nu există în mod real nicio previziune sigură în ceea ce privește cutremurele. Singura profeție care se împlinește este una pe care a spus-o Mântuitorul Isus atunci când a afirmat ,,pe alocurea vor fi cutremure de pământ, mereu-mereu’’. În contextul acesta trebuie să știm câteva idei pe care să le citim și recitim. Pentru ca într-un context nefericit să putem să acționăm exact cum trebuie.

Pentru a preîntâmpina o criză în cazul unui cutremur nocturn, trebuie să ne pregătim cu câteva elemente:

  1. NU DORMIȚI DEZBRĂCAȚI, MAI ALES IARNA! În cazul unui cutremur nu mai există timp să te îmbraci, eventual poți să înșfaci o geacă de la ieșirea din casă, dacă mai apuci, pe care să o iei peste tine.
  2. FACEȚI UN RUCSAC DE URGENȚĂ! În care să existe câteva comprese, fașă, un cuțit ascuțit, betadină, câteva conserve și sticle de apă. În cazul în care rămânem sub dărâmături, orice element din acest rucsac poate face diferența dintre viață și moarte.
  3. NU VĂ ARANJAȚI PATUL LÂNGĂ BIBLIOTECĂ! De preferat este ca patul să fie în așa fel poziționat ca în cazul unui cutremur să nu ne trezim cu biblioteca peste noi.
  4. LÂNGĂ PAT ESTE BINE SĂ AVEM NOPTIERE SAU COMODE SOLIDE. Cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți în cazul unui cutremur în cazul în care nu puteți ieși din casă sau din apartament este să vă așezați cu capul între genunchi lângă cel mai mare corp solid pe care-l aveți la îndemână. În cazul prăbușirii tavanului peste acel corp solid, puteți supraviețui în așa-zis-ul triunghi al vieții.

REGULI ÎN TIMPUL CUTREMURULUI:

  1. NU INTRAȚI ÎN PANICĂ! Frica amplifică groaza și ne face să luăm decizii proaste. De aceea, când se zgâlțâie pământul, mai degrabă să calculăm exact pașii pe care trebuie să-i facem noi și cei dragi ai noștri. Să ne străduim să fim mintea limpede de care au nevoie cei dragi și noi!
  2. CALCULAȚI DACĂ AVEȚI TIMP SĂ IEȘIȚI AFARĂ, DACĂ NU AVEȚI TIMP, ADĂPOSTIȚI-VĂ LÂNGĂ CEL MAI PUTERNIC OBIECT DE MOBILIER DIN CAMERĂ! În funcție de capacitatea de reacție (depinde și de timpul în care are loc cutremurul, dacă e zi sau noapte) vedem dacă avem timp să ieșim afară dacă suntem la casă sau la apartament. Sau dacă se zgâlțâie încet și tot mai tare și dacă avem timp să părăsim apartamentul. E de preferat să ieșim în loc deschis. Dar dacă simțim că nu se poate, mai bine ne adăpostim lângă un obiect dur. În cazul prăbușirii tavanului, avem cele mai multe șanse de supraviețuire!
  3. NU STAȚI SUB BĂNCI SAU SUB TOCUL UȘII! În ciuda legendelor care spun că trebuie să stăm sub tocul ușii, este un loc extrem de periculos pentru că odată cu clădirea care s-ar putea prăbuși se crapă și tocul ușii sau banca peste care se prăbușește tavanul. Am văzut un articol despre un eveniment dramatic în America de Sud, în care o întreagă clasă de elevi a murit pentru că profesorul le-a spus să se bage sub bănci. Tavanul a căzut, băncile s-au rupt și au zdrobit pe copii. Dar, experții au văzut că fiecare bancă avea lângă ea un spațiu care ar fi putut fi salvator de vieți dacă ar fi fost folosit. Dacă profesorul le-ar fi spus să se așeze lângă fiecare bancă, ar fi scăpat cu toții. Căderea tavanului pe bănci a creat un triunghi în care copiii ar fi fost salvați.
  4. DACĂ SUNTEȚI PRINȘI SUB DĂRÂMĂTURI Dozați-vă orice efort pentru a vă păstra energia cât mai mult timp!
  5. ÎNCREDINȚAȚI-VĂ VIAȚA ÎN FIECARE ZI în mâna lui Dumnezeu, nu știm ce ne așteaptă mâine, ceea ce ne aparține este doar azi!

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Părinți creștini pentru copii creștini

Părinții creștini au un rol esențial în formarea spirituală a copiilor lor. Ei sunt chemați să ofere un exemplu de credință prin rugăciune, participare...

Dacă Dumnezeu există, de ce există război?

Eclesiastul 3:8: "Un timp pentru a iubi și un timp pentru a urî; un timp pentru război și un timp pentru pace." Întrebarea despre existența...

De ce există boala în lume?

Creștinismul ne învață că lumea a fost creată perfectă de către Dumnezeu, însă păcatul a intrat în ea odată cu căderea omului. Astfel, bolile...

Adevărata zi de odihnă lăsată de Dumnezeu

Există numeroși oameni care respectă sâmbăta ca zi de odihnă în conformitate cu poruncile divine exprimate în Biblie. Printre aceștia se numără iudeii, Adventiștii...