duminică, mai 19, 2024
Acasă Emisiuni Alături de tine Provocările pe piața muncii ale persoanelor cu dizabilități

Provocările pe piața muncii ale persoanelor cu dizabilități

Prima tânără cu Sindrom Down angajată pe post de referent la Ministerul Muncii este Oana Rotar. Este de o motivație incredibilă și inspiră putere, zâmbet și fericire. Acum și-a schimbat jobul, este consultant beauty și demonstrează în fiecare zi că dizabilitatea nu trebuie să îți pună limite.

”Dacă spun alții că nu pot reuși, trebuie să aibă ambiție ca să poată. Nu există nu pot!”

Viorela Mihai, ambasador Special Olympics România, a fost invitată alături de Oana în emisiunea ”Alături de tine” prezentată de Alina Ilioi-Mureșan. Aceasta a povestit despre provocările cu care se confruntă persoanele cu Sindrom Down pe piața muncii.

”Noi lucrăm de foarte multi ani în domeniu, din 2003. S-au schimbat foarte mult percepțiile și lucrurile care sunt acum. Sunt mult mai multe oportunități acum. Angajatorii au început să fie deschiși. Își caută angajați cu dizabilități. Doresc să aibă componența aceasta de diversitate și incluziune în cadrul companiilor și atunci sunt în căutarea unor tineri care să vină și să poată să lucreze în mijlocul unei echipe și să facă alături de membrii echipei diverse lucruri. Sigur că lucrurile acestea vin cu foarte multă pregătire și trebuie făcută cu foarte multă grijă, răbdare și încredere acest demers. Dar eu zic că există îmbunătățiri. Exisă deschidere de ambele părți.”

Cum se pot integra pe piața muncii, persoanele cu Sindrom Down?

Integrarea în muncă a persoanelor cu sindrom Down este un proces important și benefic atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele în cauză și societate în general. Cum se poate realiza acest proces?

  1. Conștientizare și educație. Angajatorii ar trebui să fie educați în legătură cu capacitățile și potențialul persoanelor cu sindrom Down. Este important să se înțeleagă că acești indivizi pot aduce contribuții valoroase la locul de muncă.
  2. Accesibilitate și adaptări. Locurile de muncă ar trebui să fie accesibile pentru persoanele cu sindrom Down, inclusiv adaptările necesare ale spațiului de lucru și a sarcinilor de muncă pentru a se potrivi nevoilor acestora.
  3. Programe de formare și sprijin. Oferirea de programe de formare și sprijin pentru persoanele cu sindrom Down poate fi esențială pentru a le ajuta să își dezvolte abilitățile și să se integreze mai bine în echipă.
  4. Promovarea incluziunii și a diversității. Promovarea unei culturi organizaționale care să susțină incluziunea și diversitatea poate contribui la crearea unui mediu de lucru mai prietenos și suportiv pentru toți angajații, inclusiv cei cu sindrom Down.
  5. Susținerea angajaților și a familiilor. Angajatorii ar trebui să ofere sprijin și asistență angajaților cu sindrom Down și familiilor acestora pentru a gestiona provocările și a promova succesul pe termen lung în muncă.

Prin adoptarea unor practici incluzive și oferirea de sprijin adecvat, integrarea în muncă a persoanelor cu sindrom Down poate fi realizată cu succes, aducând beneficii atât pentru angajați, cât și pentru organizații.

ULTIMELE ARTICOLE

Părinți creștini pentru copii creștini

Părinții creștini au un rol esențial în formarea spirituală a copiilor lor. Ei sunt chemați să ofere un exemplu de credință prin rugăciune, participare...

Dacă Dumnezeu există, de ce există război?

Eclesiastul 3:8: "Un timp pentru a iubi și un timp pentru a urî; un timp pentru război și un timp pentru pace." Întrebarea despre existența...

De ce există boala în lume?

Creștinismul ne învață că lumea a fost creată perfectă de către Dumnezeu, însă păcatul a intrat în ea odată cu căderea omului. Astfel, bolile...

Adevărata zi de odihnă lăsată de Dumnezeu

Există numeroși oameni care respectă sâmbăta ca zi de odihnă în conformitate cu poruncile divine exprimate în Biblie. Printre aceștia se numără iudeii, Adventiștii...