Unele facultăți se vor reduce la 2 ani de studii. Nu este o noutate în România. Însă s-a constatat că anumite meserii nu au nevoie de atât de mult timp de studiu ca până acum. Acest proiect de lege ar trebui să rezolve criza specialiștilor pe piața muncii și să trimită tinerii mai repede la muncă.

Cine poate să își reducă anii de studiu?

Orice universitate poate organiza astfel de programe, în afară de Medicină, Drept şi Arhitectură. Ingineri, bibliotecari, economişti sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată. E nevoie de 2 ani şi 60 de credite acumulate, plus practică pentru toti studenții. „Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat. Companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.

Piața muncii suferă din cauza prea multor ani de studii

Actuala piață a muncii cunoaște o mare lipsă a specialiștilor. Acest nou tip de cursuri, mai ales cele în științele exacte ar putea rezolva problema angajatorilor. Salariile, la rândul lor sunt bine cotate, iar potrivit directorului tehnic al unei companii de energie al sistemelor fotovoltaice, Ionescu George Liviu, salariul unui debutant ajunge la 4.000 de lei pe lună. Actul normativ prevede și posibilitatea continuării studiilor de licență standard după efectuarea acestui nou ciclu de învățământ. Condiția este însă aceea de a promova examenul de admitere în cadrul facultății pe care potențialul student a ales-o. Ministrul Educației a mai afirmat, de asemenea, burse mai mari cu 33 de puncte procentuale în cazul studenților care studiază științele exacte, fiind o măsură de a reduce abandonul universitar.

Nu înseamnă că ne întoarcem la postliceală

”Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie. Are o flexibilitate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București.

1 COMENTARIU

Comments are closed.