vineri, aprilie 26, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Președintele Senatului: „Rezultatele investirii în educație se văd foarte greu: copiii nu...

Președintele Senatului: „Rezultatele investirii în educație se văd foarte greu: copiii nu votează”

Anca Dragu, președintele Senatului, a fost prezentă în platoul A7TV, în cadrul emisiunii „LA ZI”, unde a vorbit despre bilanțul coaliției de guvernare, după 6 luni de activitate, despre congresele PNL și USR PLUS, dar și despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Al doilea om în stat a prezentat obiectivele cuprinse în planul depus la Bruxelles, de 29,2 miliarde euro.

În PNRR, cea mai mare sumă este alocată transporturilor (7,6 mild. euro), apoi urmează educația (3,6 mild. euro) și sănătatea (2,4 mild. euro).

Referitor la educație, Anca Dragu acuză guvernanții și parlamentarii de lipsă de interes pentru investiții în învățământ.

Șeful Senatului îi ironizează, afirmând despre aceștia că nu au investit în educație pentru că acest lucru nu aduce rezultate imediate, măsurabile în voturi la alegeri.

„În educație, rezultatele investirii banilor se văd foarte greu: copiii nu votează. Această investiție în educație e foarte costisitoare, își arată rezultatele în foarte mulți ani, după alegeri.

Devine o investiție puțin tentantă pentru politicienii care nouă nu ne plac. În toți anii aceștia s-a simțit lipsa investirii în educație”, a afirmat președintele Camerei, la A7TV.

Guvernul a publicat ieri detaliile Planului Național de Redresare și Reziliență, depus la Bruxelles.
În cadrul planului, programul „România Educată” ar urma să beneficieze de șase reforme realizate prin 18 direcții de investiții.

Reformele în învățământ cuprind reducerea abandonului școlar, educația timpurie, învățământul dual, digitalizarea educației, asigurarea standardelor de siguranță și calitate prietenoase cu mediul și profesionalizarea managementului școlilor în condițiile unei autonomii sporite.

Despre obiectivele acestor reforme și investiții, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene afirmă, în introducerea prezentării PNRR:

„În România anului 2026, elevii vor merge cu plăcere la ore fiindcă câteva mii de școli vor arăta, în sfârșit, așa cum trebuie în secolul XXI.

Până la finalul implementării PNRR, 6.100 de școli au primit resurse si tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru învățarea în format virtual.

Mulți elevi vor ști mai sigur care le sunt perspectivele în viață, fiind sprijiniți să intre în programe de studiu în regim dual, vom avea 50 de școli noi și 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier. 1.175 SMART Lab-uri achizitionate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal.

Pentru prima oară, avem un program amplu de înființare de creșe, vor fi 140 de creșe operaționalizate și 412 de servicii complementare acolo unde nu se justifică o creșă, cu spații de învățare și de joacă pentru copii.”

 

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Sistemele de educație modernă a copiilor

În educația modernă a preșcolarilor, există diverse sisteme și abordări care au fost dezvoltate pentru a răspunde nevoilor specifice ale copiilor mici și pentru...

7 cărți de dezvoltare personală de neratat

Citirea cărților de dezvoltare personală este crucială pentru evoluția personală. Aceste cărți oferă perspective noi, instrumente practice și învățăminte valoroase care ne ajută să...

Ziua Pâmântului – cum ne putem proteja planeta?

Ziua Pământului este un moment de conștientizare globală dedicat protejării mediului înconjurător și celebrării frumuseții și fragilității planetei noastre. Când sărbătorim Ziua Pâmântului? În fiecare an,...

Rutină de fitness pentru oameni ocupați

Indiferent de cât de aglomerat este programul tău zilnic, găsirea timpului pentru a-ți dedica sănătății este esențială. O rutină de fitness eficientă și ușor...