8.5 C
București
marți, 28 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Joe Biden, discuții cu Vladimir Putin

Joe Biden, discuții cu Vladimir Putin

Președintele american Joe Biden va discuta joi cu președintele rus Vladimir Putin, conform unui comunicat al Casei Albe, în contextul în care armata rusă a mobilizat în ultima perioadă zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, informează Reuters.

 

Biden și Putin vor discuta inclusiv despre „chestiuni de securitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne.

În același timp, Horne a amintit că președintele Biden a avut discuții cu liderii țărilor europene despre situația de la granița ruso-ucraineană, în timp ce oficialii administrației americane sunt în permanentă legătură cu NATO, UE și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov s-a rezumat doar la a spune că discuția dintre cei doi șefi de stat va avea loc „joi noapte, târziu”.

În ultimele luni, Rusia a masat trupe în sudul ţării, la graniţa cu Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte manevre militare de iarnă. În toată această perioadă, efectivele rusești au fost estimate de la câteva zeci de mii până la 100.000 de militari.

Conform serviciilor de informații occidentale, Rusia ar încerca, în ianuarie-februarie 2022, să declanșeze un război de tip „blitzkrieg” cu scopul de a smulge Ucrainei o bucată de teritoriu.

În urmă cu două săptămâni, Rusia a cerut explicit negocieri directe cu SUA și oprirea expansiunii NATO în Estul Europei.

Printre revendicările și „garanțiile de securitate” cerute de Vladimir Putin se numără inclusiv cerința ca NATO să ceară permisiunea Rusiei pentru exerciții militare. Rusia doreşte să obţină, de asemenea, o garanţie categorică că NATO nu va accepta Ucraina ca membru, cerere pe care Alianţa Nord-Atlantică a respins-o în trecut.

Vladimir Putin nu a precizat cum va reacționa Rusia dacă garanțiile de securitate pe care le-a cerut din partea NATO și Occidentului vor fi respinse, însă a a spus că „răspunsul va depinde de propunerile pe care mi le prezintă experții noștri militari”.

SourceReuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Marcel Ciolacu: ”Plafonarea rămâne singura soluție”

Franța și America se numără printre țările care au plafonat prețul masiv la carburanți, măsură văzută de anumiți politicieni români ca fiin comunistă. Acest...

Președintele României, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această...

Reacția MAE la amenințările lui Medvedev

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat...

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...