miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Atenție la oferte studențești venite din Rusia!

Atenție la oferte studențești venite din Rusia!

Atenție la oferte studențești venite din Rusia! Rusia desfășoară prin ambasada sa la București, o campanie intensă de atragere a tinerilor români către universitățile rusești. Prin oferte de burse și alte promisiuni.

Într-o postare în limba română, publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, studenții români sunt invitați să meargă la cursuri în Federația Rusă. Chiar dacă nu cunosc limba rusă. Cele de scurtă durată, gen ”școală de vară”, între o lună și trei luni, sau de lungă durată- licență, master, doctorat.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prompt, spunând că există acorduri între cele două state. Dar orice colaborare în domeniul educațional e suspendată, „date fiind atât situația de securitate, cât și poziția României de condamnare a Federației Ruse ca stat agresor în raport cu Ucraina, precum și demersurile de izolare pe plan internațional a acestei țări, MAE recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție.”

Discipline ideologice ce suportă viziunea lui Vladimir Putin

La scurtă vreme după declanșarea războiului din Ucraina, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării.

Despre situația din universitățile rusești, presa atentă la fenomenele învățământului superior atrage atenția asupra problemelor ideologice cu care se confruntă studenții și profesorii activi în cadrul acestora.

În iulie 2023, o analistă de origine rusă scria, pentru TimesHigherEducation.com despre un “declin rapid al contactelor universităților ruse cu Europa și SUA”. Din cauza temerilor că pot fi acuzate de “colaborare cu inamicul”. Pe lângă întreruperea extinsă a cooperării la nivel organizațional, decisă de instituțiile vestice. Aceeași specialistă semnalează și un exod al creierelor care se face simțit în mediul universitar. În contextul constrângerilor ideologice impuse după declanșarea războiului.

Mai recent, în octombrie a.c., au apărut relatări cu privire la o “disciplină ideologică”, pregătită de Kremlin. Aceasta va fi impusă în universitățile din Rusia, după modelul “comunismului științific”. Materie în care să fie modelul rus ca fiind superior celui occidental, aflat în declin.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...