În ultima vreme demersurile politice și pregătirile care au legătură cu războiul au devenit din ce în ce mai intense. Lumea este tot mai îngrijorată și mai preocupată de ceea ce ar însemna implicarea într-un conflict armat. Dacă pentru adulți războiul reprezintă un fenomen greu de gestionat, ne întrebăm ce înseamnă el pentru copiii care trăiesc și privesc ororile luptelor dintre popoare. Adulții se războiesc, se ceartă, se luptă, fac bani pe seama războiului, iar copiii suferă pierderi și traume greu de imaginat. Câte povești dramatice se ascund în viețile a milioane de copii pe care nu le spune nimeni!
Dramele trăite de copii în război
În emisiunea cu titlul ,,Copiii și războiul” în care au fost invitați domnul Varujan Vosganian – om politic și scriitor (autor al romanului ,,Copiii războiului) și doamna Mihaela Loredana Nabăr – Director al Fundației World Vision România, am discutat pe larg această temă legată de copiii care trăiesc dramele războiului. Domnul Varujan Vosganian a pus în fața noastră frânturi din dramele trăite personal, povestite de cei dragi sau de cunoscuți despre dramele războiului. Doamna Mihaela Loredana Nabăr – Director al Fundației World Vision România, a prezentat în mare, câteva dintre proiectele Fundației pe care o reprezintă care au în mare parte legătură cu acești copii afectați de război, la nivel internațional.
Vezi emisiunea aici: https://www.youtube.com/watch?v=BCy7Gv-Fqb4
În război nu este nimic romantic.
Patriotismul și eroismul în numele cărora se poartă războaiele sunt de fapt, principalele elemente cauzatoare de moarte și suferință. Dușmanii creați de guverne, de conducători sau politicieni în mintea noastră, pe care ,,trebuie” să-i omorâm sunt de fapt oameni, tați, mame, bunici, frați sau surori. Așa cum spunea Abraham Lincoln ,,Nu există nicio cale onorabilă de a ucide, nicio modalitate blândă de a distruge. Nu este nimic bun într-un război, excepţie făcând sfârşitul său”.
Se tot vorbește din ce în ce mai des peste tot în lume despre investiția în apărare. Ce este de fapt investiția în apărare? Nu este altceva decât investiția în arme de distrugere în masă. Investiția în apărare înseamnă noi drame planificate, morți, răniți și distrugeri. În toate aceste scenarii, copiii au cel mai mult de pierdut și de suferit.
Războiul este un eșec al inteligenței și al diplomației. Războiul produce pagube imense și distruge vieți, de aceea trebuie evitat sub orice formă. John F. Kennedy spunea că ,,Omenirea trebuie să termine războaiele pentru că altfel războaiele vor termina omenirea”.