duminică, mai 19, 2024
Acasă Editoriale Familie Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite

Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite

Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite. De ce eșuează majoritatea terapiilor de cuplu? Psihoterapia care se concentrează doar pe ascultarea activă și pe rezolvarea conflictelor nu funcționează. Cea mai mare rată de succes în cadrul acestui tip de terapie maritală, obținută de către Neil Jacobson, a fost de doar 35-50%. Un an mai târziu, mai puțin de jumătate din acel grup – sau doar 18-25% dintre toate cuplurile care au început terapia — și-au menținut progresele obținute. Pe termen lung, terapia maritală nu le este de folos majorității cuplurilor.

PRINCIPIUL 1 – Consolidați-vă hărțile iubirii.

To know you is to love you: Fără o hartă a iubirii, nu vă puteți cunoaște cu adevărat soțul sau soția. Iar dacă nu știți cine este în mod real, cum îl puteți iubi cu adevărat?

Din cunoaștere izvorăște nu doar iubirea, ci și tăria de a trece cu bine prin momentele grele ale unei căsnicii. Cu cât vă cunoașteți și vă înțelegeți mai bine, cu atât vă este mai ușor să rămâneți apropiați atunci când viața se învolburează în jurul dumneavoastră.

Cu cât știți mai multe despre lumea interioară a celuilalt, cu atât mai profundă și mai recompensatoare va fi relația dumneavoastră – întotdeauna va fi ceva de învățat unul despre celălalt.

Există puține daruri pe care soții și le pot face unul altuia mai prețioase decât bucuria de a simți că celălalt îl cunoaște și îl înțelege.

PRINCIPIUL 2 – Întăriți-vă aprecierea și admirația.

Dacă soții păstrează un sistem funcțional de apreciere și admirație, căsnicia lor ar putea fi salvată. Dacă aprecierea și admirația lipsesc cu desăvârșire, reînvierea relației este aproape imposibilă. În absența convingerii că soțul sau soția merită prețuire și respect, pe ce se mai bazează orice formă de relație care să fie satisfăcătoare?

Oamenii care sunt fericiți în căsnicia lor, se plac unul pe celălalt. Doar amintindu-vă de calitățile soțului sau ale soției – chiar și atunci când aveți de-a face cu defectele lui sau ale ei – puteți împiedica deteriorarea unei căsnicii fericite.

Aprecierea și admirația sunt antidoturi pentru dispreț.

PRINCIPIUL 3 – Apropiați-vă în loc să vă îndepărtați!

Într-o căsnicie, soții îți fac mereu „cereri” de atenție, de afecțiune, de umor sau de sprijin. Partenerul răspunde fiecărei cereri, fie apropiindu-se de soțul sau de soția sa, fie îndepărtându-se. Cererile joacă un rol esențial în relație.

În studiul efectuat asupra cuplurilor proaspăt căsătorite, la evaluarea făcută după șase ani de la intervenție, s-a constatat că acele cupluri care au rămas împreuna și erau fericite au fost cele care au venit în întâmpinarea cererilor partenerului lor în aproximativ 86% din cazuri în interiorul Laboratorului Iubirii, în vreme ce cuplurile care au divorțat au făcut același lucru doar în proporție de 33%.

Răspunzând cererilor partenerului, întreținem contul emoțional cu economii care, Ia fel ca banii din bancă, vor fi pe post de amortizor arunci când situația devine dificilă, atunci când partenerii vor înfrunta tensiuni sau conflicte majore de viață.

A-i fi celuilalt de ajutor, va aduce mult mai multă putere și pasiune în relație decât o vacanță de două săptămâni în Bahamas.

PRINCIPIUL 4 – Lăsați-vă partenerul să vă influențeze.

Din punct de vedere statistic, dacă un bărbat nu este dispus să împartă puterea cu partenera sa, căsnicia se va autodistruge în 81% dintre cazuri.

O soție excesiv de supusă care nu se simte suficient de puternică să respingă vreodată influența soțului ei are șanse mari să devină depresivă, ceea ce este în detrimentul atât al sănătății ei, cât și al relației.

Soțiile bărbaților care le acceptă influența au o tendință mult mai scăzută de a fi aspre cu soții lor atunci când pun în discuție un subiect dificil legat de căsnicia lor. Acest fapt sporește șansele ca relația lor să meargă bine.

Soții inteligenți din punct de vedere emoțional și-au dat seama de un lucru extrem de important: cum să arate respect și prețuire.

PRINCIPIUL 5: Rezolvați problemele rezolvabile.

O problemă rezolvabilă presupune mai puțină durere, sfâșiere, intensitate. Se concentrează pe o dilemă, pe o situație, nu pe un conflict subiacent care alimentează disputa. În cazul problemelor nerezolvabile, tensiunea se va reduce doar atunci când amândoi vă veți simți confortabil trăind cu diferențele existente.

Al cincilea principiu se reduce la a avea bune maniere. Înseamnă să vă purtați cu soțul sau cu soția cu același respect pe care îl arărați celorlalți.

Model de soluționare a conflictelor într-o relație plină de iubire:

  • Îndulciți felul in care începeți discuția (asumarea responsabilității). Dacă săriți direct la jugulară, vă veți umple de sânge.
  • Învățați să faceți și să acceptați încercări de împăcare.
  • Auto liniștiți-vă și alinați-vă
  • Faceți compromisuri.

PRINCIPIUL 6 – Depășiți blocajele.

Blocajul este un semn că fiecare dintre parteneri are visuri legate de viața personală. Visuri de care celălalt nu-și dă seama (le poate tăinui), pe care nu le recunoaște sau nu le respectă. În cuplurile fericite soții își cunosc unul altuia visurile. Ei consideră că ajutorul reciproc în realizarea acestora este unul dintre scopurile căsătoriei. Atunci când un vis este îngropat, el va ieși la suprafață deghizat. Sub forma unui conflict în care partenerii ajung să se blocheze.

Semnele blocajului: aceleași certuri, iar și iar, fără să se ajungă la vreo soluție; niciunul nu poate aborda problema cu umor, empatie sau bunăvoință; problema se polarizează tot mai mult; compromisul pare imposibil, deoarece ar însemna recunoașterea înfrângerii.

PRINCIPIUL 7 – Creați un sens comun.

Cu cât partenerii sunt mai mult de acord în privința aspectelor fundamentale ale vieții, cu atât mai bogată, mai profundă și, într-un anumit sens, mai ușoară va fi căsnicia lor.

Stâlpii sensului comun:

  • Ritualurile de apropiere
  • Susțineți-vă unul altuia rolurile (cu cât mai multe așteptări similare, cu atât mai bine)
  • Scopuri comune (oferă sens vieții de cuplu)
  • Valori și simboluri comune

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Părinți creștini pentru copii creștini

Părinții creștini au un rol esențial în formarea spirituală a copiilor lor. Ei sunt chemați să ofere un exemplu de credință prin rugăciune, participare...

Dacă Dumnezeu există, de ce există război?

Eclesiastul 3:8: "Un timp pentru a iubi și un timp pentru a urî; un timp pentru război și un timp pentru pace." Întrebarea despre existența...

De ce există boala în lume?

Creștinismul ne învață că lumea a fost creată perfectă de către Dumnezeu, însă păcatul a intrat în ea odată cu căderea omului. Astfel, bolile...

Adevărata zi de odihnă lăsată de Dumnezeu

Există numeroși oameni care respectă sâmbăta ca zi de odihnă în conformitate cu poruncile divine exprimate în Biblie. Printre aceștia se numără iudeii, Adventiștii...