joi, mai 2, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 13 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

13 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 13 decembrie 1983 se stingea din viață Nichita Stănescu, poet, eseist român, laureat al Premiului Herder, ales membru post-mortem al Academiei Române.

 

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”

 

Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970.

 

 

Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

 

“ Nichita Stănescu se mișca într-adevăr într-o sferă superioară, siderată de valori exclusiv artistice.
Cât despre gustul său pentru „compromis”, cred sincer că nu prea știa ce înseamnă acest lucru, tocmai pentru că era un ingenuu.


Dacă nu mi-ar fi teamă că devin prea … doct, aș zice că spiritul său ludic îl făcea să plutească pe deasupra situațiilor, pentru a căror substanță tragică cred că nu avea „organ”: tălpile lui nu se atingeau nici de flori, nici de mocirlă.

Singurul păcat al lui Nichita Stănescu a fost crima săvârșită față de sine însuși: distrugerea sistematică a carcasei care-i asigura superbul exercițiu al spiritului.

Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșa asupra poeților ei”, spunea, în 1995, Ștefan Augustin Doinaș.

 

 

 

1.În 1863, Guvernul Kogălniceanu votează legea secularizării averilor mânăstirești, deziderat al Revoluției de la 1848.

 

 

2.În 1918 are loc manifestarea muncitorească din București – care a urmat grevei tipografilor – înăbușită în sânge, cu mai mulți morți (între 16 și 100 în funcție de mai multe surse) și câteva sute de răniți.

Au urmat arestări și anchete. În urma tratamentului aplicat în detenție, unul din cei mai importanți oameni ai mișcării I. C. Frimu, a murit.

 

 

3.În 1949 se înființează Mosad, Institutul Israelaian pentru Informații Externe.

Mosad este serviciul de informații externe al Israelului.

În traducere, Mosad înseamnă „Instituția”.

 

 

 

4.În 1981, generalul Jaruzelski decretează legea marțială în Polonia. Măsura era luată ca urmare a amplelor manifestări sociale organizate de sindicatul Solidaritatea.

 

5.În 2003, Președintele irakian Saddam Hussein este capturat în apropierea orașului Tikrit.

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti a fost un politician irakian, președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003, secretar general al secției irakiene a partidului Baas (Partidul Socialist al Renașterii Arabe), mareșal (din 1979)

Saddam a guvernat Irakul într-o manieră dictatorială arbitrară, cu caracter semi-laic, a promovat o politică belicistă, inițiind un război lung și anevoios împotriva Iranului și mai târziu o campanie fulger în care a cucerit și a anexat emiratul vecin al Kuweitului.

Bazându-se ca și regimurile irakiene precedente pe hegemonia comunității musulmane sunite, a inițiat masacre împotriva populației șiite (ex. masacrul de la Dujail din 1982) și a kurzilor, împotriva acestora din urmă uzând și arme chimice (contra localității Halabja), crime pentru care a fost judecat și executat.

 

6.În 2011, un atac armat a avut loc la Liège, în Belgia, soldat cu șase morți și 125 de răniți.

Pe 13 decembrie 2011, la ora 12:33 (UTC+1), a avut loc un atac armat în piața Saint-Lambert, aflată în orașul Liège din regiunea Valonia, Belgia.

 

Atacatorul, Nordine Amrani, un belgian de origine marocană în vârstă de 33 de ani.

Potrivit avocatului lui Amrani, el nu a putut vorbi Limba arabă nici nu a fost musulman, a aruncat trei grenade de mână și a deschis focul asupra mulțimii prezente la un târg de Crăciun din piața Saint-Lambert.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Mama natură și rezerva ovariană

Mama natură a înzestrat fiecare femeie cu o rezervă ovariană, care reprezintă numărul total de ovocite pe care le deține de-a lungul vieții. Această...

Impactul tehnologiei asupra sănătății mintale

Tehnologia a avut un impact semnificativ asupra sănătății mintale, atât pozitiv, cât și negativ. Pe de o parte, tehnologia a adus beneficii importante, oferind...

Abordarea holistică a vieții pentru o sănătate optimă

Abordarea holistică a sănătății se concentrează pe îngrijirea întregului organism - fizic, mental, emoțional și spiritual - pentru a obține o stare generală de...

Și gustările pot fi sănătoase

Gustările sănătoase și creative pot fi o modalitate excelentă de a satisface nevoile nutriționale ale organismului și de a menține nivelul de energie pe...