Mama natură a înzestrat fiecare femeie cu o rezervă ovariană, care reprezintă numărul total de ovocite pe care le deține de-a lungul vieții. Această rezervă este determinată în principal la naștere. Și scade progresiv pe măsură ce femeia înaintează în vârstă sau în urma unor factori de mediu și de stil de viață.
Rezerva ovariană este esențială pentru fertilitatea și sănătatea reproductive a unei femei. Pe măsură ce aceasta scade, șansele de concepție spontană pot fi afectate, iar riscul de infertilitate poate crește. De asemenea, o rezervă ovariană scăzută poate influența calitatea ovocitelor. Astfel, crește riscul de complicații în timpul sarcinii sau de anomalii genetice la făt.
Factorii care pot afecta rezerva ovariană includ vârsta avansată, expunerea la substanțe toxice, fumatul, intervențiile chirurgicale pe ovar sau tratamentele medicale precum chimioterapia. Cu toate acestea, există și factori care pot influența pozitiv rezerva ovariană. Cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos, gestionarea stresului și evitarea expunerii la substanțe nocive.
Este important ca femeile să fie conștiente de rezerva ovariană și de factorii care o pot afecta. În mod special atunci când iau în considerare planificarea familială sau tratamentele de fertilitate. Consultarea unui medic specialist în fertilitate poate oferi informații și sfaturi personalizate în această privință.
Cum se epuizează numărul de ovocite?
În emisiunea ”De vorbă cu doctorul”, prezentată de Consuela Bălașa, invitata, Dr. Diana Cocei, a explicat care este procesul în care se epuizează numărul de ovocite.
Cu cât încep ciclurile ovulatorii mai devreme, cu atât se vor consuma mai repede acestea ovocite, și deși femeia ovulează în mod obișnuit cu un singur ovocit pe luna. Rar, cu doua, sunt acele sarcini gemelare obținute spontat cu feți diferiți, nu identici. Dar cu cât trece timpul numărul scade. De ce? Pentru ca, în fiecare luna mama natura, selecteaza un număr de ovocite pe ovare pregătite pentru a fi crescute. Doar ca, organismul nostru așa este constituit, așa este construit. Hipofiza secretă suficient hormon TSH, cel care determină creșterea folicolilor, cât să crească unul singur. Ce se întâmplă cu ceilalți care au fost recrutați de ovar se ratatineaza și mor. Deci deși noi producem un singur ovocit în fiecare lună, numărul celor pe care le pierdem este cu atât mai mare cu cât o femeie este mai tânără.
Poți urmări întreaga emisiune pe link-ul de mai jos: