8.5 C
București
marți, 17 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate Zelenski, despre pericolul ca Rusia să declanşeze un război nuclear

Zelenski, despre pericolul ca Rusia să declanşeze un război nuclear

Rusia rămâne o ameninţare pentru Europa, a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației germane Die Zeit.

”Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este, atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat”, a declarat liderul Ucrainei. Cât despre pericolul ca Rusia să declanșeze un război nuclear, Zelenski spune că această amenințare a lui Vladimir Putin nu arată altceva decât slăbiciune, informează Digi24.

Preşedintele Ucrainei s-a arătat convins că este vorba despre o “cacealma”, întrucât “una este să fii un asasin şi alta este să fii un sinucigaş”.

”Ameninţarea lui Putin cu armele nucleare denotă mai degrabă slăbiciune. Cine ameninţă cu folosirea armelor nucleare o face numai dacă nimic altceva nu mai funcţionează”, a estimat el, după ce liderul de la Kremlin a ordonat pe 27 februarie plasarea forţelor ruse de descurajare nucleară în stare de alertă.

Zelenski mai crede că există state care intenţionează să urmeze exemplul Rusiei şi să-şi atace vecinii dacă Rusia nu va fi oprită acum din agresiunea ei contra Ucrainei. Prin urmare, argumentează Zelenski, apărarea Ucrainei este în realitate ”o acţiune globală împotriva războiului” care să descurajeze posibili atacatori în alte părţi ale lumii.

Rusia nu va obţine victoria în Ucraina şi comunitatea internaţională are capacitatea ”de a opri invazia”, consideră Zelenski. Totuşi, el a subliniat că armele pe care le primeşte din Occident ţara sa nu sunt suficiente şi este nevoie de mai mult sprijin pentru a opri ”barbaria” armatei ruse, pe care o acuză de crime de război.

”Dacă sancţiunile (împotriva Rusiei) ar fi fost de ajuns, atunci ofensiva s-ar fi terminat până acum”, a reproşat Zelenski statelor occidentale, pe care le-a acuzat în plus că în continuare cumpără petrol şi gaze din Rusia şi multe dintre companiilor lor sunt mai departe prezente pe piaţa rusă.

El a cerut astfel din nou un embargou economic total împotriva Rusiei şi excluderea tuturor băncilor ruse din sistemul de plăţi SWIFT, precum şi implementarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, cereri cărora statele occidentale nu sunt dispuse să le dea curs, dat fiind nevoia lor de produse energetice şi materii prime din Rusia şi riscul intrării într-un conflict militar direct cu aceasta în cazul impunerii acelei zone de excludere aeriană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Val de sinucideri în România. Ce se întâmplă?

În România, foarte mulți adulți tineri, dar și copii au ales varianta de a-și pune capăt vieții, iar motivele par a fi inexplicabile. Suicidul...

Florin Cîțu a pledat pentru menținerea Codului fiscal în forma actuală

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat...

Mircea Geoană: ”Încurajăm această fortificare semnificativă a flancului estic”

Războiul din Ucraina continuă cu pierderi de ambele părți, iar îngrijorările cu privire la extinderea acestuia există și cresc odată cu continuarea amenințărilor din...

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...