WizzAir nu va mai zbura către Chișinău

WizzAir nu va mai zbura către Chișinău începând cu data de 14 martie. Această decizie vine în urma situației de încercare de destabilizare politică în Republica Moldova. Cu toate acestea, ea este singura companie care a decis să ia o astfel de măsură.

0
235

WizzAir nu va mai zbura către Chișinău. Care este declarația companiei și din ce motive au oprit zborurile?

”Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor. Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air. Ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie.

După data de 14 martie, Wizz Air va oferi zboruri suplimentare din Iași, pentru a sprijini pasagerii din Chișinău. Acest lucru presupune o nouă rută de la Iași către Berlin, precum și creșterea frecvenței zborurilor către Barcelona, ​​Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton și Treviso din Iași, care este cea mai apropiată destinație din reţeaua Wizz Air.

Rutele de la Chișinău către Budapesta și Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinația Chișinău va fi relocată către alte destinații din rețeaua Wizz Air.

WizzAir nu va mai zbura către Chișinău – ce se întâmplă cu clienții afectați?

Clienții afectați, care au rezervat bilete direct prin wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil a companiei aeriene, vor fi notificați prin e-mail. Ei pot opta pentru rezervarea gratuită a unui alt bilet. Sau pentru rambursarea a 120% din tariful inițial achitat sub formă de credit. Acesta va fi folosit pentru rezervări viitoare. Sau pot opta pentru rambursarea a 100% din prețul biletului.

Wizz Air rămâne fidelă pieței din Moldova și loială clienților săi. Wizz Air va continua să evalueze constant situația, pentru a relua operațiunile și pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranță.”

Situația din Republica Moldova

Pe de o parte, Republica Moldova este un stat sărac. Împotmolit în multiple crize de ordin economic și financiar (anume din cauza corupției clasei politice prorusești care a dominat aici zeci de ani). Nu are capacitatea de apărare. Pe de altă parte, Rusia contează foarte mult să dețină controlul asupra teritoriilor aflate la hotar cu NATO și UE. Modelul rusesc de a deține controlul asupra unor teritorii este: divizează, separă, corupe, sărăcește și controlează.

Dacă analizăm mesajele oficiale venite de la Moscova în ultimii ani, dar și în ultimele luni sau săptămâni, ne dăm seama că situația se complică. Pagina web a președintelui rus Vladimir Putin arată o ruptură de comunicare cu omologii săi din Moldova încă din 2020. La 28 septembrie al acelui an a avut loc o ultimă întâlnire cu un președinte moldovean, Igor Dodon, pe atunci.