joi, februarie 22, 2024
Acasă Articole Noutăți Vrei să te simți în siguranță? Iată țări care facilitează acest sentiment!

Vrei să te simți în siguranță? Iată țări care facilitează acest sentiment!

Vrei să te simți în siguranță? Iată țări care facilitează acest sentiment! Global Peace Index a realizat un clasament al celor mai sigure țări din lume. Șapte state din Europa se află în primele 10, ceea ce îl face un continent sigur. Pentru a determina care țară ocupă locul întâi, au fost analizați mai mulți factori, printre care și cheltuielile militare sau rata criminalității.

Cum a fost creat raportul?

Pentru a întocmi cele mai sigure țări din lume, au fost analizați mai mulți factori. Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări folosind 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Printre factorii luați în considerare se numără și:

  • numărul de decese înregistrate în urma unui conflict;
  • cheltuieli militare;
  • accesul la arme de calibru mic;
  • numărul de persoane strămutate;
  • atacurile teroriste care au avut loc;
  • rata criminalității și statisticile din închisori.

Care este topul țărilor sigure?

1. Islanda

Pe primul loc se află Islanda, pentru al unsprezecelea an consecutiv. Acest stat nu are armată, iar rata criminalității este extrem de scăzută. Localnicii nu-și încuie casele sau mașinile, iar polițiștii nu patrulează înarmați.

2. Elveția

Pe locul al doilea se află Elveția, statul care și-a păstrat neutralitatea în orice condiții. Aici te poți aștepta să dai de hoți de buzunare numai în zonele aglomerate și asta foarte rar. Această țară are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume.

3. Finlanda

Urmează Finlanda, al treilea stat din acest top, dar considerată cea mai fericită țară din lume. Siguranța dată de ea stă în baza unui sistem bine pus la punct, menit să vină în sprijinul dezvoltării și prosperității.

4. Portugalia

Portugalia, loc bun de vacanță, dar și de stabilire. Grija cea mai mare stă în protejarea bunurilor în mijloacele de transport în orașele mari. Rata criminalității se păstrează scăzută.

5. Austria

Austria este și ea o țară sigură, iar Viena, orașul cu cea mai mare calitate a vieții. Se pune mare preț pe securitate la nivelul întregii societăți, iar sistemul medical este printre cele mai bune din lume. Autoritățile au dezvoltat chiar și un plan de suport pentru cetățeni.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...