Vrei să începi să alergi pentru o mai bună condiție fizică? Iată 6 sfaturi care te vor ajuta în acest sens. Anul acesta ți-ai propus să ai mai multă grijă de tine, să mănânci mai sănătos și să începi să faci mișcare? Felicitări! Ca tine sunt o mulțime de oameni la nivel mondial care și-au pus în topul rezoluțiilor pentru 2023 să aibă o sănătate de fier și o condiție fizică extraordinară.
Dacă nu ești adeptul sălii, cea mai bună variantă de a face mișcare este să alergi. Alergarea este un sport accesibil și eficient în a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Indiferent dacă ești începător sau vrei să îți îmbunătățești performanța, sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi pentru a te pregăti în mod corect.
Alergatul sau joggingul te ajută să îți crești rezistența, să arzi calorii și să îți tonifiezi mușchii. Cu fiecare antrenament vei putea alerga mai mult timp și pe distanțe mai lungi. Dincolo de beneficiile fizice pe care această activitate ți le oferă, ar fi bine să știi că este de mare ajutor și în îmbunătățirea posturii și a stării de sănătate mentală, prin eliberarea de endorfine.
Totuși, ce trebuie să știi atunci când alergi?
Echipamentul de alergat, foarte important
Echipamentul potrivit poate face diferența dintre o experiență confortabilă și plăcută și una dureroasă. Astfel, este foarte important să investești într-o pereche de pantofi de alergare potrivită pentru tine. Și să te asiguri că sunt comozi și îți oferă suportul necesar. De asemenea, alege și hainele trebuie alese în funcție de vremea de afara.
Stabilește-ți obiectivele
Este foarte important să îți stabilești obiective realiste și să îți măsori constant progresul. Notează-ți ce vrei să obții de la sesiunea de alergare, iar săptămânal încearcă să măsori progresul făcut, de la distanță, până la timp. Astfel îți va fi mult mai ușor să te motivezi, chiar și în zilele în care ai prefera să faci altceva.
Ia-o încet, dar constant
Dacă ești începător nu te grăbi să alergi mari distanțe sau să alergi rapid. Ia-o încet și constant, pentru că doar astfel îți vei dezvolta rezistența și vei putea evita accidentările dureroase. Începe prin a alerga câteva minute la fiecare antrenament și adaugă extra timp în fiecare săptămână.
Hidratarea și alimentația corespunzătoare sunt la fel de importante
Hidratarea este esențială pentru a te menține în formă și a preveni accidentările. Asigură-te că bei suficientă apă înainte, în timpul și după fiecare antrenament. De asemenea, alimentația trebuie să fie echilibrată și să conțină proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase pentru a-ți oferi energia necesară.
Planifică-ți antrenamentele
Planifică-ți antrenamentele și asigură-te că ai timp pentru a te odihni și a te recupera între sesiuni. De asemenea, în planificare adaugă o zi de odihnă sau o activitate ușoară, pentru a preveni accidentarile și a-ți îmbunătăți performanța.
Alege să porți orteze pentru genunchi la jogging
Dat fiind că alergarea este un sport care pune presiune pe genunchi, o bună variantă de a te proteja de durerile ulterioare este să porți echipamentele potrivite de protecție, cum ar fi
orteze genunchi.
Ortezele de genunchi sunt benefice pentru alergători din mai multe motive:
- Prevenirea accidentărilor: Ortezele de genunchi ajută la stabilizarea articulației genunchiului și la prevenirea accidentărilor, cum ar fi entorsele sau leziunile ligamentelor;
- Ameliorarea durerii: Dacă ai suferit o leziune la genunchi sau ai artrită, ortezele de genunchi pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea stresului asupra articulației acestuia;
- Sprijin pentru genunchi: asigură sprijin suplimentar pentru genunchi, astfel îți vei putea menține o postură corectă și vei preveni durerile de genunchi;
- Îmbunătățirea performanței și reducerea riscului de accidentări – astfel îți vei putea îmbunătăți performanța.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/XiZ7pRvCzro