Cei mai mulți oameni consideră că viața lor ar merita o carte. Faci parte dintre aceștia?
Totuși, drumul de la idee la publicare este unul deja pavat cu anumite reguli. De exemplu, nu doar ideea unei cărți este importantă, ci și modul în care sunt sintetizate ideile, modalitatea de a scrie, de a alege titlul potrivit, de a avea o grafică profesională, de a găsi editura potrivită, de a te promova etc.
O cale prescurtată ar fi să urmezi un curs de scriere creativă, precum cel al Natașei Alina Culea. Urmând un curs, vei înțelege parcursul scrisului și vei avea parte de o îndrumare profesionistă, pentru ca rezultatul final să fie un manuscris care să atragă atenția editorilor și să fie publicat – cu succes.
Natașa Alina Culea (scriitor, realizator TV al emisiunii BookMedia și lector de scriere creativă):
„În acest moment se vând mai multe cărți în domeniul online decât în librării. Primele lucruri pe care le vezi pe o platformă de vânzare de cărți sunt: o copertă (grafică) și un titlu mai mult sau mai puțin inspirat. Grafica joacă un rol important în achiziționarea unei cărți. Din punctul meu de vedere, dacă nu ești o celebritate, atunci chipul autorului nu are ce căuta pe coperta din față a cărții. Titlul scris cu fonturi prea mici sau greu de citit nu este o alegere potrivită.
Dacă platforma îți oferă posibilitatea de a răsfoi cartea, cel mai adesea este vorba doar de primele pagini. Astfel, din start, trebuie să atragi atenția chiar de la prima pagină printr-un conținut exceptional. Primele pagini sunt importante și pentru cel care selectează manuscrisele din editură, redactorul sau redactorul șef. Acesta poate că nu va avea timp să citească tot manuscrisul, dacă primele pagini sunt neinspirate sau, mai rău, înțesate cu greșeli gramaticale și de stil”.
Ca o barcă ce nu ar ajunge nicăieri fără destinație și vâsle, ai nevoie de un plan și de instrumentele necesare scrierii unui manuscris adevărat. Un plan de scriere te poate ajuta să-ți structurezi ideile sau să le ajustezi pe măsură ce începi să scrii.
Dacă vrei să scrii, dar nu ai citit suficiente cărți, va fi un proces anevoios, deoarece cititul îți dezvoltă imaginația, vocabularul și cultura literară. Încearcă să citești mai mulți autori și mai multe tipuri de cărți, pentru a înțelege ce îți place și unde ți-ai dori să te încadrezi.
Obișnuiește-te să-ți notezi toate ideile atunci când îți vin. De multe ori ne spunem că ne vom nota mai târziu, dar uităm și multe idei bune sunt pierdute iremediabil.
Nu poți socializa și scrie, în același timp. Vrei sau nu, scrisul presupune un timp de izolare, așa că stabilește-ți limitele!
Parcursul unei cărți într-o editură este:
- Selectarea manuscrisului
- Corectarea manuscrisului
- Stilizarea manuscrisului
- Tehnoredactarea manuscrisului
- Grafica
- Tipărirea propriu-zisă
- Promovarea cărții
- Vânzarea cărții
[…] Citeste mai mult […]