miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Sănătate ”Vitamina C” este aliatul tău toamna aceasta

”Vitamina C” este aliatul tău toamna aceasta

”Vitamina C” este aliatul tău toamna aceasta. Toamna este recunoscută ca fiind poate unul dintre cele mai frumoase anotimpuri. Totuși poate fi și înșelătoare cu temperatura care variază zilnic. Astfel există o șansă mare ca bolile specifice ce țin de imunitatea noastră să apară. Cum ne putem apăra de acestea pentru a ne bucura de acest anotimp?

Vitamina C este o vitamină esențială, ceea ce înseamnă că nu poate fi produsă de corpul nostru. Chiar și așa, îndeplinește multe roluri în corpul uman și a fost asociată cu un număr impresionant de beneficii pentru sănătatea noastră. Tocmai de aceea, pentru o sănătate de nota 10, medicul poate recomanda administrarea vitaminei C, fie sub formă de suplimente nutritive, fie sub forma unei diete ce conține mai multe alimente bogate în vitamina C.

De unde putem lua vitamina C?

Să nu uităm că cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete. Temperaturile ridicate și fierberea lor în apă pot să distrugă o parte din conținutul de vitamina C, așa că alimentele crude sunt cele mai bune. Fructe cu conținut ridicat de vitamina C sunt: portocalele, lămâile, grepfrutul, kiwi, capșunile, pepenele, citricele. Legumele cu conținut ridicat de vitamina C sunt: ardeiul gras roșu, roșia, broccoli, ardeiul gras verde, varza, spanacul, mazărea, cartoful, varza kale, conopida, sparanghelul.

Ce rol are vitamina C în organism?

Stimularea producției de colagen din organism
Vitamina C ajută la formarea colagenului. Fără vitamina C, corpul nostru nu poate să sintetizeze colagenul, principala proteină din țesutul conjunctiv. Drept rezultat, deficiența de vitamina C îți afectează pielea, tendoanele, ligamentele și oasele.

Acțiunea antioxidantă a vitaminei C
Vitamina C are o acțiune antioxidantă, prin care îți apară organismul. Corpul tău folosește antioxidanții pentru a se proteja singur împotriva stresului oxidativ. Vitamina C este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism.

Rolul vitaminei C în sintetizarea hormonilor și neurohormonilor
Vitamina C are numeroase funcții în corpul uman, inclusiv faptul că acționează ca un cofactor esențial în reacțiile enzimatice. În acest mod, vitamina C joacă un rol în producția de colagen din corpul nostru, producția de carnitină și producția de catecolamine (hormoni secretați de glandele noastre suprarenale). Catecolaminele sunt, de fapt, un grup de hormoni, iar aceștia sunt dopamina, epinefrina și norepinefrina. Vitamina C (molecula de acid ascorbic) acționează tot ca un cofactor și în biosinteza neurohormonilor, o categorie specială de substanțe chimice produse de celulele nervoase.

Rolul vitaminei C în metabolismul aminoacizilor
Rolul vitaminei C în organism este unul complex, iar această vitamină îndeplinește o funcție și în metabolismul aminoacizilor. Studiile au arătat că vitamina C, din surse autentice sau naturale, are un efect benefic asupra absorbției a trei aminoacizi (glicina, lizina și metionina). Rezultatele studiilor au fost că acidul ascorbic a sporit absorbția aminoacizilor, iar acest efect a fost maximum în cazul metioninei.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...