marți, septembrie 17, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Violența domestică nu ține cont de statutul social / Cazul fetei de...

Violența domestică nu ține cont de statutul social / Cazul fetei de 15 ani agresate de iubit

Violenţa în familie este una dintre cele mai complexe probleme cu care se confruntă societatea contemporană. Un fenomen grav, cu paradoxuri la fel de grave, pentru că de multe ori victimele violenţelor domestice ajung să creadă nu doar că bătaia e firească, ci şi că ele însele se fac vinovate de aceste abuzuri. Când vine vorba de copii, chiar şi numai calitatea de spectatori le poate afecta profund dezvoltarea.

Ce este violenţa domestică?

”Violenţa domestică este atunci când o persoană încearcă să controleze şi să-şi impună puterea asupra partenerului său într-o relaţie intimă. Este important ca oamenii să înţeleagă faptul că un comportament abuziv nu trebuie să fie niciodată acceptat, iar fiecare persoană are dreptul de a se simţi apreciată, respectată şi în condiţii de siguranţă. Cauzele violenţei domestice sunt multiple. În primul rând vorbim despre modelele parentale. Modul în care se desfăşurau relaţiile în familia agresorului, în care membrii îşi rezolvau conflictele au fost modelele de relaţionare pentru actualul abuzator. Practic el a ales, mai mult sau mai putin conştient, să ducă mai departe acest tipar de comportament şi în familia lui”, explică, pentru Adevărul, psihologul clinician Iuliana Stănescu.

Poate fi vorba de abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar. În majoritatea cazurilor este săvârșită de bărbați și experimentată de femei. Orice femeie poate fi afectată și se poate întâmpla în orice cămin. Pot exista semne de avertizare pentru a afla dacă relația dumneavoastră este abuzivă.

Ce este abuzul fizic?

Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută formă de abuz. Poate duce la răni fizice, și în unele cazuri la amenințarea vieții. Nu întotdeauna lasă semne sau cicatrici vizibile. Dacă vă trage de păr sau aruncă cu un ou în dumneavoastră, este tot violență domestică. Nu subestimați ceea ce vi se întâmplă. Adesea, în timp se înrăutățește.

Despre cazul fetei de 15 ani însărcinată şi biciuită de iubit

La doar o săptămână de la mediatizatul caz al Danielei Crudu, care a fost bătută de iubitul croat, iată că un nou caz de violență domestică șochează o țară întreagă.

Ancheta derulată în ultimele două zile în cazul fetei de 15 ani, însărcinată, bătută cu biciul de iubit, în timp ce mama filma, a scos la iveală o adevărată dramă.
O adolescentă însărcinată în luna a cincea, din judeţul Suceava, a fost bătută cu biciul de iubitul ei de 19 ani. Filmarea ar fi fost făcută chiar de mama victimei. Fata de 15 ani era pusă să stea în genunchi, biciuită și apoi lovită cu pumnii.
Poliția a făcut cercetări și a trasmis că de fapt ar fi fost vorba de o joacă. S-a deschis totuși dosar penal pentru violențe și acte sexuale cu minori. Nici fata, nici mama care filma, nu au vrut să facă plângere împotriva agresorului.
Direcția pentru Protecția Copilului a anunțat că va încerca să o convingă pe fată să se mute într-un centru.
Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava a, a declarat la Digi24 că imaginile au fost filmate în ianuarie 2020 şi postate pe o retea de socializare vineri.
Poliţia a identificat locaţia, a audiat victimele, autorul şi martorii.

Agresorul a fost audiat şi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, în ciuda opoziţiei tinerei şi a mamei acesteia, care nu au depus plângere penală.

„Au fost două zile de ancheta care au scos la iveală o adevărată telenovelă, fată la 15 ani însărcinată, condiţie socială deosebită, în care propriii părinţi încearcă să acopere această tragedie. Colegii de la Protecţia Copilului au mers acolo şi azi, mâine vor consilia victima pentru a le conştientiza pe ea si pe mama că acolo nu are un mediu de dezvoltare, mama e aparţinător şi întreţinător legal, dar noi trebuie să facem eforturi pentru a-i conştientiza de pericolele la care se expun.„

„Promiscuitatea, lipsa de educaţie, moralitatea scăzută, toate duc la scene parcă aduse din Evul Mediu. Întreaga societate ar trebui să ia atitudine când are cunoştinţă de astfel de situaţii. Aici avem o formă a sindromului Stockholm. Fata refuza să declare poliţiei că a fost bătută, maltratată. Mama pactiza cu agresorul. De teamă că cine ştie ce se întâmplă. Aici trebuie comunităţii, celor cu astfel de probleme, că se pot adresa autorităţilor”, a explicat la Digi24 Dan Antonescu, specialist criminolog.

România este țara cu cele mai multe mame minore din Europa. Mai mult, la noi, femeile se tem să depună plângeri împotriva celor care le abuzează. Legea care prevede introducerea brățărilor electronice de supraveghere pentru agresori așteaptă votul parlamentarilor de trei ani.

Articolul precedent17 FEBRUARIE ÎN ISTORIE
Articolul următor18 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes. Educația este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul viitor al unui...

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm. A fi părinte este o călătorie plină de bucurii, dar și de provocări. Una dintre cele mai...

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos?

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos? Diabetul este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză...