8.5 C
București
sâmbătă, 24 octombrie 2020
Acasă Editoriale Actualitate Vin soldații americani în România?

Vin soldații americani în România?

După ce Donald Trump a decis să mute aproape 12.000 de militari din Germania, România speră să fie pe lista celor care vor primi contingente ale forţelor SUA.

Șeful statului a vorbit despre mutarea unor contingențe de militari din trupele NATO din Germania, care ar urma să ajungă în perioada următoare și în țara noastră, pentru a întări flancul estic al Alianței, în zona Marii Negre, așa cum a anunțat ministrul american al Apărării, încă de miercuri.

Experții în geostrategii internaționale atrag însă atenția că reprezentantul Pentagonului a precizat clar numele Poloniei, în privința relocării de trupe, nu însă și al României, context în care trebuie văzut cât de consistentă va fi prezența de noi trupe și pe pământ românesc.

Statele Unite ale Americii intenționează să retragă 11.900 de militari din Germania și să-i repoziţioneze pe unii dintre ei, în alte țări NATO.

https://www.a7tv.ro/peter-beyer-reducerea-numarului-trupelor-americane-din-germania-nu-are-niciun-sens/

6.500 vor rămâne în bazele de acasă, în timp ce restul vor fi redistribuiți în țări precum Italia, Belgia, Polonia și în zona Marii Negre, după cum a afirmat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper.

„Cei aproape 4.500 de soldați ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, pe masură ce alte trupe vor continua să fie dispuse prin rotație, spre estul Alianței, în zona Mării Negre.

De asemenea, plănuim să rotim trupe din Departamentul 5, nou înființat, în Polonia”, a spus Mark Esper, secretar de stat la Pentagon

Klaus Iohannis, președintele României:

„Vine să întărească postura NATO, lucru care pentru noi e foarte important, o mișcare care vine să sprijine aliații de pe flancul estic, lucru foarte important și apreciat de noi, fiindcă suntem pe flancul estic.

Am aflat de intenția de a muta, prin rotație sau prin alte proceduri o parte din aceste efective și în zona Marii Negre.”

Experții în geopolitică susțin însă că ar trebui să ne dea de gândit că reprezentantul Statelor Unite a menționat clar numele Poloniei, dar nu și al României, în condițiile în care și Turcia are o baza ce poate fi folosită.

Un lucru e cert, până la sosirea de noi trupe militare americane, statul român și-a asumat să extindă baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța.

Încă din aprilie anul trecut, Guvernul României a dat o hotărâre în baza căreia vor fi investite acolo 12 miliarde de lei, eșalonate pe 20 de ani, de la bugetul de stat, iar din primăvara acestui an, la Mihail Kogălniceanu a început și procedura de expropriere pentru o uriașă suprafață de teren, care va fi inclusă în viitorul perimetru militar extins.

Despre baza de la Kogălniceanu s-a scris în presa internațională că ar deveni în timp o copie fidelă a celei de la Rammstein, din Germania, însă americanii s-au eschivat de fiecare dată să precizeze clar câți militari vor urma să aducă treptat, în România, unde mai au și scutul de la Deveselu.

„Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenția de ani de zile.

Eu am atras atenția de ani de zile că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre, că este nevoie de atenție sporită pe zona Mării Negre.

Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți.

Soldații americani sunt tot timpul foarte bineveniți în România.”, a adăugat Klaus Iohannis

În varianta extinsă, baza de la Marea Neagră va avea o nouă suprafață desfășurată de 30 de hectare, dar și drumuri și platforme aeroporturare pe alte 300 de hectare. În plus, se va construi o nouă pistă, exclusiv militară.

În acest moment, baza Rammstein din Germania este cea mai mare bază militară nord-americană și NATO din afara granițelor Statelor Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

24 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La 24 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua Naţiunilor Unite, care marchează intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Prin ratificarea acestui document...

Ea este Kristen Welker, jurnalista NBC News care a moderat dezbaterea finală Trump – Biden

Kristen Welker, jurnalistă la postul de știri NBC News este cea care a moderat ultima dezbatere prezidenţială înainte de alegerile din SUA. Ea este...

Transferul lui Aleksei Navalnîi în Germania, autorizat de Putin

Vladimir Putin a declarat, joi, că a intervenit personal, la sfârşitul lunii august, pentru a permite mutarea opozantului Aleksei Navalnîi în Germania, după otrăvirea...

23 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 105 ani de când femeile pot vota. Pe 23 octombrie 1915, 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând, astfel, autorităților...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?