Vila Castelul Maria, din Banpotoc, paradisul din Hunedoara despre care nu ai auzit! Deși e înconjurată de Castelul Corvinilor, Geoagiu Băi, Cetatea Devei și Parcul Dendrologic Simeria, așezarea rămâne anonimă pentru cei care nu îndrăznesc să caute dincolo de locurile călcate de toată lumea. Atmosfera boemă fac din locul acesta minunat un popas de suflet, pe care vi-l recomand din toată inima.
Când cauți pe Google ce e de vizitat în județul Hunedoara, descoperi locuri despre care poate n-ai auzit niciodată. Observi că este județul care are cele mai multe obiective turistice comprimate pe 100 de kilometri pătrați. Chiar așa este!
Pe lângă vestitul castel al Corvinilor, care ne face mândri că ne regăsim în topul celor mai frumoase castele din Europa, milenarele situri de la Sarmizegetusa, bisericile din piatră ori muzeele, cu o istorie fascinantă, mai sunt atâtea și atâtea alte locuri de basm ce așteaptă să fie descoperite! Cetatea Devei, Măgura Uroiului ori Arboretumul de la Simeria sunt câteva dintre el.
Cu adevărat spectaculos e sentimentul care te încearcă, rătăcind pe aleile unei grădini unice în România! Parcul dendrologic adună laolaltă sute de specii de arbori, aduși din toate colțurile lumii și aclimatizați în lunca Mureșului.
Pe lângă toate frumusețile acestea, ajungi să cunoști și oameni de poveste, pe care, cu siguranță, nu-i vei uita niciodată. Asta nu datorită faptului că au făcut neapărat ceva extraordinar pentru tine, ci pentru simplul fapt că, stând lângă ei, chiar și pentru câteva ceasuri, pleci cu inima încărcată de bucurie și mândru că mai sunt astfel de oameni printre noi.
„Banpotoc e așezat, între dealuri, ca-n Palat!”
Am făcut, de curând, o călătorie cât o descoperire, la Banpotoc. E un crâmpei de lume care mi-a umplut inima de bucurie, descoperind legendele și povestea așezării îmbrățișată de coline. Un sat vechi, micuț și cu parfum boem, ardelenesc.
Am aflat că aici, dintotdeauna, lumea a fost mai modestă… dar au existat și oameni înstăriți, care și-au depășit condiția. Unul dintre ei, profesorul Simi Vlad, a ridicat bijuteria asta de vilă-castel. Din părinți născuți și crescuți aici, omul a studiat peste hotare, a devenit arhitect-constructor iar aceasta a fost casa proiectată de el în tinerețe. Întâmplător sau nu, casa este acum tot pe mâna unor oameni deosebiți, cu spirit, cu aducație aleasă și cu aplecări artistice.
Atât pentru frumusețile locului, cât și datorită gazdelor, Vila Castelul Maria este genul de loc unde te vei întoarce negreșit! Odată ajuns în ospeție la unul dintre cele mai boeme conace-castel din partea asta de țară, te vei lăsa cucerit iremediabil de ospitalitatea gazdelor și de bucatele lor de poveste. Mi s-a întâmplat și mie, încă de când am pășit pe domeniul de la Banpotoc. M-a cuprins deodată o stare de bine. În fiecare colțișor al grădinii e pus suflet, iar asta se vede din plin. Este un loc primitor, cald și care emană bun gust.
Chiar mă întrebam cine și-a pus amprenta și aveam să descopăr asta îndată ce am cunoscut-o pe Luminița Obrejan, gazda noastră. Lucra în grădina castelului. De ce nu ma miră? Deși suntem în plină iarnă, plantele au încă nevoie de grijă și atenție. Asta aveam s-o aflu chiar de la Luminița, femeia care avea chipul scăldat în soarele cu dinți al amiezii dar și zâmbetul unui copil fercit, pe buze – acel ceva despre care vă spuneam că nu poate fi uitat.
Pasionată de frumos și de lucrurile mărunte care dau esență vieții, Luminița a însuflețit totul aici. De la mâncarea, care este pregătită pentru toate gusturile, până la zonele de relaxare și camerele deosebit de frumos decorate.
„Contează să vii în întâmpinarea dorințelor fiecăruia.”, spuse ea mereu zâmbind.
Mare parte din savoarea bucătăriei de la castel se regăsește chiar în grădina proprie. O tură pe aleile șerpuite, printre răsaduri cu plante aromatice te îmbie parcă la gătit. La Vila Vastelul Maria, poți să mănânci gustos și sățios, fără să strecori în blide vreo bucată de carne. Ba chiar și mai sănătos! Când gătești cu pasiune, cum o fac cei de aici, poți născoci niște mâncăruri atât de bune…
Nici nu e greu să mănânci vegetarian! Mare parte din lucrurile de aici le poate avea oricine la îndemână, acasă. Firește, mai e nevoie și de un dram de creativitate. Bucătăria aceasta presupune îndrăzneală. Curajul de a folosi multe ingrediente și iscusința de a le împleti armonios.
Asta ne spunea Luminița în timp ce ne pregătea o plăcintă, după o rețetă proprie. Una dintre acele mici bucurii care îl va face pe fiecare oaspete ce îi calcă pragul să se simtă special și să își dorească să revină, negreșit.
Dulciurile, pasiunea mea! Știți asta deja, așa că n-am rezistat mult și m-am alăturat și eu Luminiței, pentru a-i da o mână de ajutor în prepararea minunatei plăcinte cu măr și dovleac. N-am mai încercat rețeta aceasta până acum, așa că experiența a fost una de neuitat.
„Contează foarte mult ce-mi place mie! Aia e o mâncare bună, aia e o mâncare sănătoasă.”
Multe din preparatele Luminiței sunt unice. M-am bucurat, așadar, că am învățat o rețetă nouă de plăcintă dar și că am luat parte, totodată, la o lecție de tradiție de gastronomie locală. Am aflat că nimic nu poate fi mai bun decât atunci când e pregătit cu legumele sau fructele de sezon și din grădina proprie ori din imediata vecinătate. Practic, gătești roadele pe care ți le dă pământul în funcție de anotimp. Nu-i de mirare că în meniul de la Vila Castelul Maria, astfel personalizat, își găsesc locul numai preparate unul și unul, cu arome și texturi dintre cele mai alese.
Totul, la superlativ! De la diminețile care împletesc aroma tare de cafea cu priveliștea unei curți de basm, a unui castel uitat, parcă, de timp, până la cina din salonul de oaspeți, în care s-au răspândit deja arome care de care mai îmbietoare. M-am bucurat de o masă bogată, cu aerul unui adevărat ospăț din vremuri demult apuse. Plăcinta a fost delicioasă iar compania – de milioane! Luminita știe prea bine ce înseamnă să fie o gazdă bună pentru fiecare oaspete.
„Sunt două lucruri de care trebuie să ții cont. El trebuie să se simtă ca acasă dar să nu fie deranjat. Trebuie să apari exact atunci când are nevoie.”
Fără să-ți dai seama, aici te înconjoară și te copleșește aerul acesta de… “one of a kind”. Așa sunt și camerele unde am înnoptat. Un spațiu gândit extraordinar de frumos, care îmbină finisaje de calitate cu un mobilier vechi, care miroase într-un fel și spune și el povestea locului. Fiecare obiect este atent ales, pentru a se îmbina perfect în ansamblul dominat de o energie aparte.
Luminița crede că este “energia cuvintelor și a oamenilor care au călcat pe aici.”
Luminița iubește poezia. Iar ce-i place ei, vrea să ofere și altora. Așa se face că fiecare odaie de oaspeți e o poezie, și la propriu și la figurat. Da, camerele au versuri scrise pe pereți! Iar patul în care am dormit era învăluit de căldura unui baldachin din dantelă albă. Ce altceva îți mai poți dori?
Nu e doar Turism ce face Luminița aici. E pur și simplu o poveste pe care o construiește, zi după zi, e un stil de viață. Pentru familia ei dar și pentru voi, cei care îmi veți urma recomandările și îi veți face o vizită. Nu stați pe gânduri, programați-vă repede o vacanță la Vila Castelul Maria!
Nu uitați: sunt Andra și vă îndemn să călătoriți!
Articol realizat de Andra Vișan