luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Spiritualitate Vaticanul, tot mai interesat de implicarea inteligenței artificiale în viața oamenilor

Vaticanul, tot mai interesat de implicarea inteligenței artificiale în viața oamenilor

Vaticanul, tot mai interesat de implicarea inteligenței artificiale în viața oamenilor. Pe 1 ianuarie 2024, Biserica Catolică celebrează Ziua Mondială a Păcii. Ei deja au anunțat care va fi tema abordată și suținută de oficialii acestei religii: ”Inteligența artificială și pacea”.

Printr-un comunicat de presă emis de Departamentul în slujba Dezvoltării Umane Integrale, responsabilii de la Vatican au transmis care sunt motivele pentru care au ales acest subiect și care este poziția bisericii pe care o reprezintă, vis-a-vis de această situație care frământă din ce în ce mai mult membrii societății moderne.

„Progresele remarcabile realizate în domeniul inteligenței artificiale au un impact tot mai profund asupra activității umane, asupra vieții personale și sociale, asupra politicii și economiei”.

Acestea sunt declarațiile din documentul de presă. În ele se evidențiază faptul că papa Francisc face apel la un dialog deschis cu privire la semnificația acestor noi tehnologii. Tehnologii care sunt înzestrate cu un potențial surprinzător de neplăcut și cu efecte ambivalente.

Noile tehnologii necesită vigilență

Pontiful reamintește necesitatea de a fi vigilenți și de a lucra pentru ca, în producerea și utilizarea acestor dispozitive, să nu se înrădăcineze o logică a violenței și a discriminării. Mai ales în detrimentul celor mai fragili și excluși. Astfel a atras atenția asupra faptului că nedreptatea și inegalitatea alimentează conflictele și antagonismele.

„Urgența de a direcționa în mod responsabil conceperea și utilizarea dispozitivelor de inteligență artificială, astfel încât acestea să fie în serviciul umanității și al protecției casei noastre comune, impune extinderea reflecției etice la sfera educației și a dreptului”, se mai spune în comunicatul de presă al Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale.

În încheierea documentului de presă se spune:

„Protejarea demnității persoanei și grija pentru o fraternitate cu adevărat deschisă întregii familii umane sunt condiții indispensabile. Condiții pentru ca dezvoltarea tehnologică să contribuie la promovarea justiției și a păcii în lume.”

La evenimentele precedente a fost subliniat îndemnul papei adresat guvernelor de a aloca mai mulți bani pentru educație. Mai puțini pentru arme. Eliberând astfel resurse financiare pentru promovarea păcii prin educație, din convingerea că pacea înseamnă mai mult decât lipsa războiului.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...