miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Vasile Barbu - despre accidentul vascular cerebral

Vasile Barbu – despre accidentul vascular cerebral

Vasile Barbu, președintele și fondatorul Asociației Naționale pentru Protecția Pacientului (A.N.P.P.) a fost invitatul Alinei Ilioi Mureșan.
Ideea înființării unei Asociații pentru Protecția Pacientului i-a venit atunci când, în cabinetul de avocatură al soției, Vera Barbu, a observat tot mai multe cazuri care priveau dreptul sănătății.
În încercarea de a apăra drepturile pacienților, cei doi soți s-au confruntat cu dificultăți atât în plan legislativ, cât și în plan instituțional. Au constatat și o mare lipsă de educație pentru sănătate a pacienților, mai cu seama în ceea ce privește prevenția, utilizarea produselor și serviciilor de sănătate, cunoașterea propriilor drepturi și obligații referitoare la viață și sănătate.
Din cauza faptului că în România nu exista o instituție publică de autoritate care să preia și să soluționeze sesizările pacienților în ceea ce îi privește, alta decât Ministerului Sănătății, iar ONG-urile existente până la acea dată nu erau atât de active și specializate încât să satisfacă toate nevoile, Vasile Barbu a considerat că trebuie să facă ceva în acest sens și a avut ideea să înființeze un ONG care să promoveze și să apere drepturile pacienților în general.
Pe 15 iulie 2008 a obținut sentința de înființare a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
În România cea de-a doua cauză de deces este Accidentul Vascular Cerebral.
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute. Dacă celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar în parțile corpului pe care le controlează aceste celule ale creierului (slăbiciune bruscă, paralizie sau amorțeală a feței, a brațelor sau a picioarelor).
Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemice și hemoragice, ischemicul fiind cel mai frecvent.
Un accident vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită îngrijire de urgență, acesta putând provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar moarte.
Mai multe despre AVC, aflați urmărind emisiunea ALĂTURI DE TINE cu Alina Ilioi Mureșan

Articolul precedent6 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE
Articolul următor7 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...