8.5 C
București
sâmbătă, 4 aprilie 2020
Acasă Emisiuni Alături de tine Vasile Barbu - despre accidentul vascular cerebral

Vasile Barbu – despre accidentul vascular cerebral

Vasile Barbu, președintele și fondatorul Asociației Naționale pentru Protecția Pacientului (A.N.P.P.) a fost invitatul Alinei Ilioi Mureșan.
Ideea înființării unei Asociații pentru Protecția Pacientului i-a venit atunci când, în cabinetul de avocatură al soției, Vera Barbu, a observat tot mai multe cazuri care priveau dreptul sănătății.
În încercarea de a apăra drepturile pacienților, cei doi soți s-au confruntat cu dificultăți atât în plan legislativ, cât și în plan instituțional. Au constatat și o mare lipsă de educație pentru sănătate a pacienților, mai cu seama în ceea ce privește prevenția, utilizarea produselor și serviciilor de sănătate, cunoașterea propriilor drepturi și obligații referitoare la viață și sănătate.
Din cauza faptului că în România nu exista o instituție publică de autoritate care să preia și să soluționeze sesizările pacienților în ceea ce îi privește, alta decât Ministerului Sănătății, iar ONG-urile existente până la acea dată nu erau atât de active și specializate încât să satisfacă toate nevoile, Vasile Barbu a considerat că trebuie să facă ceva în acest sens și a avut ideea să înființeze un ONG care să promoveze și să apere drepturile pacienților în general.
Pe 15 iulie 2008 a obținut sentința de înființare a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
În România cea de-a doua cauză de deces este Accidentul Vascular Cerebral.
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute. Dacă celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar în parțile corpului pe care le controlează aceste celule ale creierului (slăbiciune bruscă, paralizie sau amorțeală a feței, a brațelor sau a picioarelor).
Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemice și hemoragice, ischemicul fiind cel mai frecvent.
Un accident vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită îngrijire de urgență, acesta putând provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar moarte.
Mai multe despre AVC, aflați urmărind emisiunea ALĂTURI DE TINE cu Alina Ilioi Mureșan

Articolul precedent6 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE
Articolul următor7 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

OBLIGATORIU, de luni, într-un oraș din România!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în...

4 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o...

REȚETA A LA FABIEN ”PRĂJITURĂ CU MERE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT”

Cum sună un desert sănătos? Deși paradoxală, această formulare este adevărată, iar noi vă putem iniția în arta preparării unui desert mai sănătos decât...

Când s-ar putea relaxa restricțiile în România?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus că vârful pandemiei de coronavirus va fi atins, în România, în a doua jumătate a lunii aprilie când...

COMENTARII RECENTE