8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Emisiuni conectat Varujan Vosganian: Am fost forțat să închid Oltchim!

Varujan Vosganian: Am fost forțat să închid Oltchim!

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a dezvăluit, în emisiunea Conectat, by Ani Crețu, că a fost forțat să închidă Oltchim, de către FMI și Comisia Europeană.

“Sub mandatul meu nu s-a închis nicio fabrică românească. Dar vreau să vă dau 2 exemple  – Oltchim și Aversa.

Când am devenit ministru al Economiei, Oltchim avea o datorie de 1 miliard de dolari. Cei care conduceau Oltchim, de conveniență, cu forțe politice, au avantajat diverși furnizori, care vindeau scump materia primă și prețul finit era la jumătate. Și atunci Oltchimul trebuia să se închidă.

Am avut discuții cu CE și cu FMI, care mi-au spus limpede să închid Oltchimul. Nu mi-au spus că ar trebui, nu! Mi-au spus că este cel mai negru caz pe care îl au, că nu se pune problema să îl ajutăm pentru că este împotriva legii concurenței și trebuie închis.

Dar nu am vrut să îl închid. Oltchim avea patente de peste 80 de milioane de dolari. Și atunci, am curățat locul, am înlăturat furnizorii scumpi, iar la finalul mandatului meu Oltchim exista”

În toamna anului 2012, Oltchim a închis activitatea, iar în 2013 a intrat în insolvență, având datorii de circa 800 milioane de euro. De la circa 15.000 de angajați la Revoluție, mai rămăsese cu 3.000.

În 2018, societatea a intrat în faliment. Circa 40 la sută din combinat, instalațiile funcționale, au fost scoase la licitație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...