joi, septembrie 21, 2023
Acasă arhiva emisiuni conectat Varujan Vosganian: Am fost forțat să închid Oltchim!

Varujan Vosganian: Am fost forțat să închid Oltchim!

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a dezvăluit, în emisiunea Conectat, by Ani Crețu, că a fost forțat să închidă Oltchim, de către FMI și Comisia Europeană.

„Sub mandatul meu nu s-a închis nicio fabrică românească. Dar vreau să vă dau 2 exemple  – Oltchim și Aversa.

Când am devenit ministru al Economiei, Oltchim avea o datorie de 1 miliard de dolari. Cei care conduceau Oltchim, de conveniență, cu forțe politice, au avantajat diverși furnizori, care vindeau scump materia primă și prețul finit era la jumătate. Și atunci Oltchimul trebuia să se închidă.

Am avut discuții cu CE și cu FMI, care mi-au spus limpede să închid Oltchimul. Nu mi-au spus că ar trebui, nu! Mi-au spus că este cel mai negru caz pe care îl au, că nu se pune problema să îl ajutăm pentru că este împotriva legii concurenței și trebuie închis.

Dar nu am vrut să îl închid. Oltchim avea patente de peste 80 de milioane de dolari. Și atunci, am curățat locul, am înlăturat furnizorii scumpi, iar la finalul mandatului meu Oltchim exista”

În toamna anului 2012, Oltchim a închis activitatea, iar în 2013 a intrat în insolvență, având datorii de circa 800 milioane de euro. De la circa 15.000 de angajați la Revoluție, mai rămăsese cu 3.000.

În 2018, societatea a intrat în faliment. Circa 40 la sută din combinat, instalațiile funcționale, au fost scoase la licitație.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...