sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Articole Noutăți Vara încă nu pleacă din România

Vara încă nu pleacă din România

Vara încă nu pleacă din România. Meteorologii precizează că octombrie este una dintre lunile cu cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii. Din punct de vedere termic se pot înregistra şi temperaturi „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius. Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade, iar cea minimă de -21,3 grade Celsius.

Ce spune ANM?

„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Meteorologii precizează că octombrie este una dintre lunile cu cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii, iar din punct de vedere termic se pot înregistra şi temperaturi „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2022 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, în cea mai mare parte a Dobrogei şi pe areale mai restrânse din Moldova.

Putem purta în continuare hainele de vară și toamna?

Știm cu toții că toamna este capricioasă. Dacă astăzi ne bucurăm de temperaturi călduroase, mâine vreme se poate schimba radical. În astfel de momente multe persoane intră în panică deoarece nu au trecut încă la hainele de toamnă.

Doar pentru că a venit toamna nu înseamnă că trebuie să renunți la ținutele favorite din timpul verii. Trebuie doar să le transformi și să le accesorizezi corect pentru sezonul în care ne aflăm.

Nu există nicio regulă care să te oblige să scapi de preferatele tale de vară doar pentru că nu mai este atât de cald afară. Există o mulțime de moduri de a purta haine de vară pe parcursul toamnei cu ajutorul cărora vei crea niște look-uri foarte șic. Cheia este, evident, stratificarea, astfel încât să nu îngheți de frig.

Ce nu știai despre toamnă?

  • Tot cei născuți toamna au cele mai mari șanse să trăiască până la o sută de ani. Astfel reiese dintr-o cercetare efectuată de oamenii de știință din Chicago, SUA.
  • Septembrie este luna în care se înregistrează cele mai multe nașteri de peste an.
  • În lunile de toamnă pierdem cel mai mult păr, susțin cercetătorii din Suedia. Și tot o dată cu schimbarea vremii suntem mai predispuși la depresie. Aproximativ 5% din populația globului trece prin așa ceva în sezonul rece.
  • Faptul că ne îngrășăm toamna și iarna ar putea fi efectul unui nivel scăzut de vitamina D, cred cercetători din domeniul medical și farmaceutic. Lipsa acestei vitamine (pe care o sintetizăm cel mai bine vara, în zilele lungi și însorite) ar duce la stocarea grăsimii, în locul arderii ei. În medie, luăm 2-4 kilograme în greutate în sezonul rece.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...