duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Vaccinarea împotriva COVID-19, din propria mașină. Ce cuprinde etapa a treia de...

Vaccinarea împotriva COVID-19, din propria mașină. Ce cuprinde etapa a treia de vaccinare?

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea face și din maşină. Se va întâmpla în oraşele mari, în etapa a treia cea care cuprinde populaţia generală.

Până atunci apar divergenţe privind sursa banilor cu care vor fi plătiţi medicii şi asistenţii din noile centre.

Densitatea mare de populaţie a oraşelor mari cere centre de vaccinare cu timp scurt de aşteptare, dar şi flux ridicat şi sigur. Centrele de vaccinare de tip drive through îşi propun să primească persoana înscrisă într-un circuit uşor de parcurs, cu trei opriri în puncte fixe.

Cum se va desfășura vaccinarea în centrele drive through?

Accesul se face numai cu maşina personală. Doritorului i se ia temperatura la barieră şi va parca întâi la cortul de recepţie, unde datele vor fi introduse în sistemul centralizat de pe tabletă. Apoi opreşte la cortul de triaj. Va completa chestionarul medical. Dacă totul e bine, următorul popas va fi la unitatea mobilă. Va fi vaccinat, informaţia e urcată în registrul naţional, apoi omul e îndrumat spre un loc rezervat în parcare. Rămâne supravegheat de un medic un sfert de oră, pentru a exclude scenariul unor reacţii severe de după imunizare. Traseul e reluat, în siguranţă, pentru următorul individ.

Dacă organizarea acestui tip de centru, necesar în etapa a treia, mai poate aştepta, amenajarea celor locale fixe este deja urgenţă. În Jilava, doctorii cer autorizarea unui fost dispensar.

Cine plătește?

Ministrul Sănătăţii a asigurat că vor fi fonduri europene pentru tot ce ţine de etapele 2 şi 3, inclusiv plata lucrătorilor din centre: 100 de lei pe oră pentru medici, 50 de lei pentru asistenţi, sume brute.

Vlad Voiculescu: ”Ce nu se poate lua din fonduri europene, sigur, vom apela la bugetul de stat. Sumele finale vor fi în ordonanţa de urgenţă, care aproape sigur va fi în următoarea şedinţă de guvern”.

Doar că proiectul ordonanţei arată că finanţarea centrală este valabilă doar pentru centrele din unităţi sanitare. Pentru restul, autorităţile locale ar trebui să dea banii pentru organizare, dotare şi plata salariilor. Cei din Asociaţia Oraşelor şi cea a Comunelor, care au primit documentul spre consultări, spun că bugetul nu le permite asta.

 

Vaccinarea împotriva Covid nu e în prezent interzisă gravidelor, transmite Ministerul Sănătății din România!

Evident, rămâne un gest voluntar şi se va ţine cont de opinia medicului, de existenţa factorilor de risc, de ocupaţia gravidei şi de existenţa unei prime infecţii cu coronavirus a femeii însărcinate.

Urmăm, de fapt, o decizie luată pe 2 ianuarie de Centrul American pentru Controlul Bolilor Transmisibile, care a comunicat că studiile pe animale nu au arătat riscuri de malformaţii de făt, iar imunizarea poate fi extinsă la gravide.

Acum câteva zile, şi autoritatea britanică a dat undă verde. În privinţa femeilor care alăptează, au fost deja vaccinate câteva zeci şi în România, inclusiv asistente medicale cu bebeluşi sugari. Fără efecte adverse semnalate.

SourceProTV

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...