8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Familie Vaccinarea copiilor ar putea fi obligatorie şi le-ar putea aduce sancţiuni părinţilor...

Vaccinarea copiilor ar putea fi obligatorie şi le-ar putea aduce sancţiuni părinţilor care se opun

Legea privind vaccinarea obligatorie este dezbătută săptămâna aceasta la Camera Deputaților după ce a fost adoptată de Senat. Dacă legea trece de plenul CDEP, merge la promulgare.

Deputaţii din comisia de sănătate au decis să introducă şi amenzi pentru nerespectarea legii, însă au eliminat interdicţia ca cei mici să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe dacă nu sunt vaccinaţi.

Proiectul este ţinut la sertar de peste doi ani, dar acum aleşii vor să-l aprobe rapid. Într-un sondaj recent, aproape jumătate dintre români sunt de acord ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus şi cel pentru gripă.

Deputaţii din comisia de sănătate au decis că cele şapte vaccinuri incluse acum în calendarul pentru cei mici să fie obligatorii. Sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

Mama va trebui să spună dacă este de acord să-şi vaccineze copilul încă de la naştere. Dacă nu va fi de acord, fără să aibă o contraindicaţie medicală, doctorul de familie va trebui să-i explice beneificiile vaccinării. Dacă părintele va refuza în continuare, atunci, un grup de specialişti din Ministerul Sănătăţii va consilia părinţii, din trei în trei luni. Dacă mama va continua să refuze, timp de un an, atunci va primi un avertisment şi, ulterior, o amendă între 500 şi 1000 de lei. Sancţiunile cele mai drastice ajung şi până la 10.000 de lei.

Proiectul de lege, în formă iniţială, ar fi stabilit să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe copiii nevaccinaţi. Prevederea a fost însă eliminată, cu excepţia epidemiilor. Totodată, în situaţiile speciale, de epidemii grave, şi alte vaccinuri ar putea deveni obligatorii, inclusiv cel antigripal.

Un sondaj CURS, realizat în luna februarie, arată că 56% dintre români sunt total de acord cu vaccinarea copiilor, iar alţi 23% şi-ar da acordul parţial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea previne aproape 3 milioane de decese pe an. Ca atare, şi Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să susţină imunizarea.

Ce este un vaccin și cum funcționează el?

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora.  În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun ( de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez  care, în 1796, a realizat prima imunzare împotriva variolei.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării  a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.

Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.

Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie respectate, conform indicațiilor medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?