Criza politică pare a se sfârși odată cu decizia președintelui Klaus Iohannis de numire a lui Dacian Cioloș ca premier al României. Care sunt planurile USR PLUS pentru viitoarea guvernare și cum dorește acest partid să arate noua coaliție?
În emisiune ”La Zi” cu Flori Stoian, Anca Dragu, președintele Senatului, a oferit detalii despre planurile partidului pe care îl reprezintă cu privire la acțiunile ce urmează a fi desfășurate zilele următoare, imediat după ședința de la Cotroceni.
”În politică este nevoie de maturitate și este momentul să trecem peste orgolii. Este timpul să vedem că românii au nevoie de un guvern serios, complet, cu atribuții depline. Și atunci trebuie să ne așezăm la masa negocierii împreună cu UDMR și PNL, să refacem coaliția în care noi credem că este soluția pentru România și să facem o structură de guvern.
Avem programul de guvernare, în care de asemenea credem și știți bine că am petrecut vreo 2 săptămâni negociind acest program în decembrie 2020. Haideți să mergem la guvernare, România are nevoie să fie guvernată. Trăim momente destul de dificile”.
Ca reacție cu privire la decizia de ieri a președintelui României, șefii partidelor au oferit o reacție personală, majoritatea dintre ei exprimându-se pe rețelele de socializare.
Florin Cîțu, președinte PNL:
„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.
PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”.
Marcel Ciolacu, președinte PSD:
„Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero! Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei!
Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”.
Kelemen Hunor, președinte UDMR:
„În acest moment nu pot să vă spun altceva decât că este o propunere a președintelui și mai departe vom vedea. Președintele a făcut ce era de făcut, a văzut că există o majoritate PSD-USR-AUR.
Din această majoritate a existat o singură propunere, Dacian Cioloș. A fost ultima majoritate probată prin vot. Faptele arată că acolo există o majoritate de 281 de voturi. Președintele a venit și a propus așa cum scria în decizia CCR, o propunere care poate să întrunească o majoritate care a fost probată săptămâna trecută.
Cam de patru săptămâni nu am vorbit cu Dacian Cioloș. Am discutat undeva în septembrie. Important e că există un premier desemnat și că va veni în parlament cu programul de guvernare și cu lista membrilor Guvernului. Jocurile de putere chiar nu sunt importante. Important este să plafonăm prețurile, pentru o perioadă de timp, după care trebuie să îi ajutăm și pe antreprenori.
Astea sunt lucrurile importante, pandemie, plafonare și buget. Dacian Cioloș are toată șansa să vină cu un guvern sprijinit de acea majoritate. Nu am discutat cu Dacian Cioloș despre așa ceva.
Prima oară trebuie să clarificăm de ce a dat jos Guvernul, fiindcă era un lucru să dai jos guvernul ceea ce s-a și întâmplat și un alt lucru să cauți o soluție fără să dai jos guvernul. Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă.
E un mod de a face o apropiere destul de ciudată. Nu merge. Eu nu am datele necesare să vorbesc în acest moment și oricum dacă UDMR ar susține nu are majoritate trebuie să găsească și pe altcineva. Dar eu nu cred că va căuta la noi, va căuta unde are majoritate”.
George Simion, președinte AUR:
„Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (…) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune.
Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”. „În timpul consultărilor pe care le-am avut cu preşedintele Iohannis i-am spus că există o majoritate care agreează un premier independent, i-am spus că am discutat cu domnul Ciolacu şi cu domnul Orban, iar domnul Iohannis a spus că el nu ştie un alt Orban decât Leonard.
A început domnul Iohannis să fie receptiv la ceea ce i-am cerut noi, dar este o sfidare la adresa AUR şi această sfidare, prin această nominalizare, care de fapt e o sfidare şi la alte formaţiuni politice, va fi penalizată”.
Procedura de numire a unui prim-ministru este următoarea conform Art. 103 din Constituția României:
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici: