8.5 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate USR a atacat, la CCR, hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din...

USR a atacat, la CCR, hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului

USR a atacat la Curtea Constituţională hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Liderii USR afirmă că au fost încălcate prevederi ale Constituţiei, Regulamentul Senatului şi decizii anterioare ale CCR, informează Mediafax.

„Din nou, după ani de luptă împotriva PSD, acum suntem nevoiţi să ne apărăm instituţiile democraţiei române de asaltul hoţilor şi incompetenţilor. Coaliţia hoţiei PSD-PNL a fost dispusă să treacă peste constituţie şi legi, totul pentru a-i asigura o sinecură lui Florin Cîţu”, potrivit unui comunicat de presă, transmis miercuri.

https://www.a7tv.ro/exclusiv-anca-dragu-acum-usr-plus-va-castiga-capital-electoral/

„Revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi realizată în conformitate cu Constituţia republicată şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în exercitarea funcţiei.

Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea configuraţie politică nu rezultă din alegeri în condiţiile art. 64 alin. (5), în conformitate cu art. 63 alin. (3) şi cu art. 36 şi 37 din Constituţie, raportate la art. 2 şi art. 8 din Legea fundamentală, ci constituie o majoritate parlamentară creată în afara criteriilor politice rezultate din vot”, se menţionează în sesizarea adresată CCR.

„Spiritul Constituţiei României înclină în sensul existenţei unor garanţii speciale împotriva demiterii nejustificate (art. 64 din Constituţia României prevede că preşedintele Senatului se alege pe durata mandatului Camerei).

În plus, ar trebui să existe o procedură de contestare a deciziei de revocare (CCR reţine că: „statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului permanent, implică un plus de exigenţă în reglementarea revocării acestuia înainte de expirarea mandatului“).

Nu în ultimul rând, mandatul şi durata mandatului Preşedintelui Senatului sunt de natură constituţională şi orice suprimare arbitrară a acestuia contravine art. 2 alin. (2) din Constituţia României, care stipulează că niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Mai mult, jurisprudenţa Curţii Constituţională ofere argumente în sensul că Parlamentul nu poate suprima durata unui mandat care este de rang constituţional (Decizia nr. 58/2021).

În considerarea tuturor argumentelor expuse, vă solicităm respectuos admiterea prezentei sesizări de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea Senatului nr. 131 din 23 noiembrie 2021 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1116 din 23 noiembrie 2021”, cer liderii USR.

SourceMediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 74/245, care a desemnat data de 4 decembrie drept Ziua Internaţională a Băncilor...

Magda Coman: ”Căutăm prietenie cu autoritățile”

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite, începând cu anul 1992,...

Despre delegarea într-o companie și cum poate aceasta să fie eficientă pentru ambele părți

Pentru ca un business să fie prosper, atât angajatorul cât și angajatul au nevoie de o sincronizare cât mai reușită cu privire la responsabilitățile...

3 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ("International Day of People with Disability") are scopul de a promova şi implementa...