8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ursul păcălit de Vulpița

Ursul păcălit de Vulpița

S-a întors subiectul cu Viorel și Vulpița pe toate fețele. În emisiuni, în CNA, în presa românească, peste tot. Vulpița a ajuns vedetă internă cu un marketing incredibil în câteva săptămâni, iar ratingul a depășit milioane de oameni pentru a se uita la așa zisa poveste de dragoste dintre doi asistați social, care făceau show la televizor.

Dacă italienii au pe Romeo și Julieta, anglo-saxonii pe Tristan și Isolda sau Othello și Desdemona, americanii pe Scarlet și pasiunea ei între doi bărbați, Ashley sau Rhett din ,,Pe aripile vântului’’, grecii pe Ulise și Penelopa, troienii pe Elena și Paris, iată că românii, de la Cătălin și Cătălina din Luceafărul, au trecut la Viorel și Vulpița.

Sute și mii de reacții pe facebook, pe insta, pe alte rețele au făcut ca această poveste să fie expusă, iar românii, cu gura căscată să savureze aventurile Vulpiței. Această istorie scurtă spune ceva despre degradarea umană. Nu mă refer la cei doi protagoniști televizați, pentru că se întâmplă drame în fiecare familie, unele rezistă, altele se destramă, mă refer la o chestiune pe care nu am prea observat-o în dezbatere pe marile canale.

Cât de low level să fim noi, publicul românesc, să ne pasioneze ce se întâmplă în budoarul a doi tineri sărmani, care au dificultăți de adaptare la mediu? Cum ne mai place să ne uităm prin gaura cheii cu o curiozitate morbidă, dorind să știm totul, cum s-a întâmplat, cum a reacționat, cui a făcut ochi dulci, cine pe cine a înșelat, cum se poate așa ceva, suntem în stare să dăm tot ce avem ca să putem și noi comenta pe o rețea de socializare, să ne spunem părerea de mari experți, despre ce se face, ce nu se face, despre cum ar trebui să fi făcut unul sau altul.

Toți psihologii și consilierii matrimoniali știu că această celulă numită familia este un angrenaj atât de fin încât orice fir de nisip care intră poate să producă mari probleme. Ne declarăm o țară creștină iubitoare de Dumnezeu, dar în loc să acoperim necazul, să iubim pe oamenii care trec prin greutăți, să sprijinim, să nu ducem mai departe zvonurile pe care le-am auzit, pentru că de cele mai multe ori zvonurile așa cum sunt prezentate nu sunt adevărate, doar o parte dintre ele pot constitui baza pentru fum, în loc să avem atitudinea de înțelegere și empatie, ridicarea celui căzut, rugăciune pentru refacere, îmbrățișarea celui care a greșit, savurăm în tihnă în timp ce ne bem ceaiul, în fața unei tastaturi, posibilitatea să ne dăm cu părerea: ,,eu cred că Vulpița e o pițipoancă’’, ,,băi Viorele tată, bate-o mă, bate-o că se trezește!’’ , ,,fii bărbat și las-o!’’ ,,Coană Vulpe te mănâncă huh?’’ și alte răutăți inimaginabile pe care nu vreau să le scriu, răutăți însoțite de păreri de experți analfabeți care se găsesc tot timpul să comenteze și să batjocorească ce nu cunosc. Cine ne-a învățat pe noi așa? Cine ne dă dreptul să ne dăm cu părerea că ce s-a întâmplat în familia cutare e treaba noastră și că știm noi când, de fapt, nu știm nimic! Cum e posibil să ajungem să vorbim despre dragostea creștinească dar în același timp să adorăm să ne batem joc de oameni? Și unii dintre ei, chiar la momente grele în viață. Am trecut și eu printr-un moment foarte greu. Unul dintre acești înțelepți mi-a scris: ,,Dărvășane, nu-ți mai rămâne decât să iei frânghia, fii demn!’’ Câtă grozăvie se ascunde în pieptul nostru slab! Vechea poveste cu ursul păcălit de vulpe, s-a metamorfozat în ursul carpatin, românul, păcălit de Vulpița să se uite și să-și dea cu părerea!

Toți suntem maeștri părerologi, dar măcar să nu stingem un fitil care fumegă și nici să nu frângem o trestie ruptă, așa ar fi făcut Marele Învățător!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...