8.5 C
București
vineri, 10 iulie 2020
Acasă Editoriale Actualitate Ursul ”Guleratul” a fost împușcat! A apucat să trăiască 2 ani.

Ursul ”Guleratul” a fost împușcat! A apucat să trăiască 2 ani.

Ursul șchiop împușcat în Predeal, Guleratul – cum îi spuneau localnicii, datorită porțiunii de blană mai deschisă la culoare din jurul gâtului, readuce în actualitate problema acestor animale care se apropie prea mult de comunitățile umane.

La trei ani de la un incident similar la Sibiu lucrurile nu par să se fi schimbat deloc, iar soluția este tot eliminarea animalului.

În vreme ce în România ursul era urmărit și împușcat, în SUA niște pescari au salvat un urs cu capul blocat într-un borcan, iar în Franța s-a declanșat o anchetă penală după uciderea ilegală a unui urs.

Guleratul era un urs de doi ani, șchiop de un picior, cunoscut de localnicii din Predeal, unde devenise un obișnuit al locului.

Animalul căpăta de mâncare, iar cei care îl știau au spus că nu era un animal violent, se obișnuise prea mult cu oamenii.

Cu toate acestea, animalul a fost împușcat în cele din urmă, existând și un ordin de recoltare în acest sens, pentru că urșilor nu le este îngăduit să conviețuiască cu oamenii.

Autoritățile au motivat că animalul trebuia îndepărtat prin orice metodă, iar tranchilizarea nu era posibilă, deci s-a apelat la împușcare.

Numai că reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni, care administrează rezervația de urși de la Zărnești, cea mai mare din Europa, afirmă că știau de problema Guleratului și că au cerut să fie transferat la ei în rezervație, alături de ceilalți peste 100 de urși salvați nu numai din România, ci din toată lumea.

Povestea ursului de la Predeal amintește de cazul petrecut acum trei ani la Sibiu, când autoritățile au declanșat o adevărată vânătoare prin oraș, încercând să captureze un urs coborât din pădure.

Ursul a fost urmărit pe străzi și împușcat pe un acoperiș, operațiune care a stârnit un val de indignare din partea opiniei publice și inclusiv a președintelui Klaus Iohannis.

În noiembrie 2019, un urs a fost lovit noaptea de o mașină în județul Harghita, în apropierea localității Praid. Animalul a fost rănit grav, a avut trei membre fracturate.

Autoritățile au asistat însă neputincioase la suferința lui și l-au lăsat să agonizeze 17 ore pe marginea drumului, înainte de a-l împușca.

Ce se întâmplă în alte țări?

  • În urmă cu trei săptămâni, un urs brun a fost împuşcat ilegal în Pirineii francezi.

Ursul este specie protejată în Franța, iar ministrul Mediului, Elisabeth Borne, a anunțat că „Statul va formula acuzaţii” împotriva autorului.

Procurorii au deschis un dosar pentru „uciderea neautorizată a unei specii protejate”, pedepsită cu trei ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro.

Fermierii se plâng de pagubele provocate de urși, însă populația acestora este de doar 50 de exemplare, iar specia este protejată.

În anii 1990, doar 10 urși mai trăiau în zonă, iar autoritățile au adus exemplare din Slovenia, potrivit Agerpres.

Asociația ecologistă Sea Shepherd a anunțat că va oferi 30.000 de euro recompensă celor care furnizează informații despre persoana care a împușcat ursul.

Anunțul a provocat reacții puternice din partea localnicilor și a altor grupuri de mediu.

  • O întâmplare la polul opus față de tratamentul aplicat Guleratului în România a avut loc tot zilele acestea în SUA.

O familie de americani, care ieșiseră la o pescuit cu barca pe lacul Marshmiller din statul Wisconsin, au văzut un urs cu capul blocat într-un borcan, care înota neputincios.

Pescarii s-au apropiat cu barca de urs și au încercat să-l elibereze, însă animalul era prea speriat și s-a îndepărtat.

Americanii nu au renunțat și au încercat din nou să se apropie de urs, de data aceasta cu succes.

I-au smuls borcanul de pe cap, iar ursul s-a liniștit imediat, s-a scuturat puțin și s-a îndepărtat înot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Tratament îngrozitor pentru copiii dependenți de internet

Din cauza modului în care au condus o tabără unde încercau să vindece tinerii și copiii considerați dependenți de internet, patru bărbați din China...

REȚETA A LA FABIEN: CRUMBLE CU DOVLECEL

Dovlecelul conține mai mult de 90% apă, astfel încât unul de mărime medie are numai 25 de calorii. Fiind un aliment ușor, Fabien ne...

Condiții de cazare inumane pentru românii infectați la abatorul din Germania

În urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare pentru angajaţii est-europeni din focarul de coronavirus de la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbrueck s-au constatat aproape...

Lovitură dură pentru Melania Trump! O sculptură care o reprezenta a fost incendiată

O sculptură în lemn a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, a fost incendiată în apropiere de oraşul său natal, Sevnica, din Slovenia,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?