Acasă Editoriale Familie Unul din 26 d...

Unul din 26 de copii poate avea epilepsie

Studiile arată că unul din 26 de copii poate avea epilepsie. Ce trebuie să cunoască orice părinte despre această afecțiune? Ce este epilepsia, cât de des este întâlnită în rândul copiilor, dar și cum ne comportăm corect cu o persoană într-o criză de epilepsie?

 

În platoul A7TV, la emisiunea „MENS SANA”, prezentată de Consuela Bălașa, am avut-o invitată pe Dr. Maria Lupu– medic neurologie pediatrică, care răspunde acestor întrebări!

 

Ce este epilepsia?

 

Numită și  “boala sacră” sau “boala neagră”, în majoritatea culturilor, persoanele cu epilepsie au fost stigmatizate sau chiar închise.

Doctor Maria Lupu, invitată în platoul A7TV răspunde:

“În primul rând, epilepsia este o boală ca oricare alta, chiar dacă afectează creierul.

Aceasta apare în momentul în care neuronii de pe suprafața cortexului nostru nu funcționează în parametrii normali, așa că ne oferă nouă manifestările pe care le vedem fizic, când persoana în cauză cade pe jos și tremură.

Aceste stări nu sunt însă singurul tip de criză.

În funcție de zona creierului din care pornește descărcarea anormală, manifestările pot fi foarte variate, unde persoana în cauză poate avea imaginații vizuale sau olfactive”

 

Cum se manifestă epilepsia la copii?

 

“Unul din 26 de copii face epilepsie. Copiii fac mult mai des epilepsie decât fac adulții. Fiind medic pediatru, este o boală des întâlnită în rândul copiilor.

Fiecare vârstă are subtipurile ei de afecțiuni. Se poate ajunge până și la chirurgia epilepsiei, pe când altele se tratează foarte ușor cu primul tratament administrat la apariția afecțiunii”, răspunde doctorul.

 

Cum reacționăm corect în momentul în care vedem o persoană cu o criză de epilepsie?

 

“Am auzit tot felul de mituri: de la mușcat de lobul urechii și de degetul mic, până la a încerca să i se prindă persoanei în cauză limba. Total greșit!

Mai ales că, în momentul crizei de epilepsie, maxilarul se încordează așa de tare, încât poate reteza degete.

După ce că are epilepsie, îi mai producem și o durere în plus făcând toate aceste lucruri. Criza trece de la sine.

Tot ce trebuie să facem este să îl punem pe o parte, adăugăm ceva moale sub cap și așteptăm să treacă. Ne uităm la ceas, să nu treacă mai mult de două minute”

 

Dacă timpul crizei este mai mare de două minute, atunci trebuie să ajungă imediat la spital, pentru că există o entitate care se numește STATUS EPILEPTIC, status care poate amenința viața persoanei în cauză.

 

Epilepsia nu trebuie să fie văzută ca o “rușine”. Este o boală absolut normală cu care oamenii trăiesc, mai ales în momentul în care cei afectați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, emoțional și social.

 

 

ULTIMELE ARTICOLE

Când ar trebui să vedem p...

Într-o piață competitivă ...

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...