Unde găsim surse naturale de probiotice? Ele sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, acestea având nenumărate beneficii pentru sănătate. Probioticele sunt un tip de bacterii care trăiesc în intestinele noastre și sunt considerate un „organ” metabolic datorită efectelor lor benefice asupra sănătății umane, inclusiv metabolismul și funcția imunologică. Experții doc.ro ne dau câteva exemple de alimente care conțin probiotice.
Probioticele se găsesc și sub formă naturală, nu trebuie neapărat să apelezi la cele pe care le găsești în farmacii, sub formă de capsule – iată ce alimente sunt surse excelente de probiotice:
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este obținut prin adăugarea culturilor bacteriene în laptele pasteurizat. Laptele capătă astfel o textură mai groasă datorită acidului lactic produs de bacterii, transformându-se în iaurt. Iaurtul grecesc conține probiotice, însă asigură-te că alegi unul fără zahăr adăugat întrucât acesta neutralizează efectele benefice ale probioticelor.
Chefirul
Chefirul este asemănător iaurtului, însă pentru că este fermentat cu drojdie și mai multe culturi de bacterii, acesta conține o cantitate mai mare de probiotice.
Murăturile
Murăturile sunt obținute prin fermentare, ceea ce înseamnă că sunt bogate în probiotice. Ideal ar fi să consumi murături preparate acasă, nu din comerț. Murăturile fără oțet, puse în saramură, conțin probiotice. Oțetul împiedică dezvoltarea culturilor bacteriene benefice.Un alt avantaj al consumului de murături constă în faptul că acestea sunt sărace în calorii, însă bogate în vitamina K, despre care se știe că e un nutrient important pentru coagularea sângelui.
Brânza
Brânza de capră și cea de oaie sunt bogate în probiotice. Consumă brânză de capră nepasteurizată dacă vrei să beneficiezi de probiotice.
Oțetul de mere
Oțetul de mere conține probiotice așa că e bine să îl introduci în dieta zilnică. Consumă-l în salate, pe post de sos.
Laptele bătut
Laptele bătut tradițional, preparat în casă, este sărac în grăsimi și calorii, însă conține cantități importante de vitamine și minerale precum vitamina B12, riboflavină, calciu și fosfor, dar și probiotice din belșug.
Ceaiul kombucha
Kombucha este un tip de ceai verde sau negru fermentat. Acesta este obținut prin fermentarea unor colonii de bacterii și este popular în mod deosebit în țările asiatice. Ceaiul kombucha conține cantități semnificative de probiotice.
Varza murată
Varza murată este obținută prin fermentare, ceea ce înseamnă că, dacă nu este pasteurizată, conține și ea cantități mari de probiotice. Varza murată îmbunătățește flora intestinală și are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Consumă varză murată preparată în casă, nu ambalată, de la magazin. Varza murată din comerț poate fi pasteurizată sau preparată pe bază de oțet, ceea ce înseamnă că nu conține probiotice.
Măslinele verzi
Apa sărată în care stau măslinele verzi trece printr-un proces natural de fermentare, ceea ce înseamnă că aceste măsline conțin și ele probiotice benefice.
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]