marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist

Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist

Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist la 6 ani de închisoare. Deoarece a postat pe reţelele sociale, 3 mesaje care denunţau atacul rus asupra Ucrainei, a declarat unul dintre prietenii săi, relatează Agenția France-Presse.

Aleksandr Bahtin, de 51 de ani, locuitor din Mîtişci, în apropiere de Moscova, a fost arestat în martie 2023. A fost inculpat pentru difuzarea de „informaţii false” privind armata rusă. O acuzaţie utilizată cu regularitate pentru a reprima vocile critice faţă de conflict.

„Aleksandr a fost condamnat la şase ani şi îi este interzis să-şi administreze site-urile de internet timp de trei ani”, a declarat pentru AFP Andrei Şcetinin. El este unul dintre prietenii săi prezenţi la audiere. Bahtin va fi de asemenea obligat să consulte un psihiatru în timpul detenţiei sale într-o colonie penitenciară, potrivit verdictului.

În martie şi aprilie 2022, Bahtin a publicat trei mesaje pe reţeaua socială rusă VKontakte în care denunţa campania militară în Ucraina. El a evocat victime civile şi criticându-l pe Vladimir Putin.

După anunţarea verdictului, Aleksandr Bahtin i-a strigat judecătoarei: „Să fiţi blestemată, Lohtionova!”, a mai relatat sursa citată.

Pe lângă cazurile de opozanţi cunoscuţi mediatizate, mii de anonimi au fost arestaţi şi condamnaţi după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la amenzi sau la pedepse cu închisoarea pentru denunţarea operaţiunii militare ruse.

Potrivit ONG-ului rus OVD-Info, peste 20.000 de persoane au fost reţinute în Rusia în timpul acţiunilor de protest împotriva conflictului din Ucraina. Mai multe sute dintre acestea au fost ulterior vizate de urmăriri judiciare.

OVD-Info este un proiect media independent rus care luptă pentru drepturile omului și care vizează combaterea persecuției politice. Obiectivul său principal este libertatea populației. OVD-Info este unul dintre cele mai mari ONG-uri pentru drepturile omului din Rusia.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...