luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist

Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist

Un tribunal rus a condamnat un muzician şi militant ecologist la 6 ani de închisoare. Deoarece a postat pe reţelele sociale, 3 mesaje care denunţau atacul rus asupra Ucrainei, a declarat unul dintre prietenii săi, relatează Agenția France-Presse.

Aleksandr Bahtin, de 51 de ani, locuitor din Mîtişci, în apropiere de Moscova, a fost arestat în martie 2023. A fost inculpat pentru difuzarea de „informaţii false” privind armata rusă. O acuzaţie utilizată cu regularitate pentru a reprima vocile critice faţă de conflict.

„Aleksandr a fost condamnat la şase ani şi îi este interzis să-şi administreze site-urile de internet timp de trei ani”, a declarat pentru AFP Andrei Şcetinin. El este unul dintre prietenii săi prezenţi la audiere. Bahtin va fi de asemenea obligat să consulte un psihiatru în timpul detenţiei sale într-o colonie penitenciară, potrivit verdictului.

În martie şi aprilie 2022, Bahtin a publicat trei mesaje pe reţeaua socială rusă VKontakte în care denunţa campania militară în Ucraina. El a evocat victime civile şi criticându-l pe Vladimir Putin.

După anunţarea verdictului, Aleksandr Bahtin i-a strigat judecătoarei: „Să fiţi blestemată, Lohtionova!”, a mai relatat sursa citată.

Pe lângă cazurile de opozanţi cunoscuţi mediatizate, mii de anonimi au fost arestaţi şi condamnaţi după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la amenzi sau la pedepse cu închisoarea pentru denunţarea operaţiunii militare ruse.

Potrivit ONG-ului rus OVD-Info, peste 20.000 de persoane au fost reţinute în Rusia în timpul acţiunilor de protest împotriva conflictului din Ucraina. Mai multe sute dintre acestea au fost ulterior vizate de urmăriri judiciare.

OVD-Info este un proiect media independent rus care luptă pentru drepturile omului și care vizează combaterea persecuției politice. Obiectivul său principal este libertatea populației. OVD-Info este unul dintre cele mai mari ONG-uri pentru drepturile omului din Rusia.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...