Parlamentul European a anunțat adoptarea unui singur tip de încărcător pentru toate dispozitivele începând cu anul 2024. Aceasta este o veste bună pentru consumatori și mai puțin bună pentru producători.
Dacă erai printre oamenii care își uitau telefonul acasă și la muncă nu găseau niciun încărcător să își încarce telefonul, cu siguranță aceasta este o veste bună pentru tine.
Un singur tip de încărcător în anul 2024
Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv. Ei vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii.
Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.
Ce a declarat raportorul Parlamentului?
Iată ce a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba:
„Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa”.
Ce impact va avea această decizie pe termen lung?
Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare. Totodată vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.
Citește și despre ce ai de facut dacă trebuie să îți reînnoiești permisul auto aici.