Un nou sistem GPS mult mai precis și mult mai avansat decât cel clasic. Odată cu acest sistem, cercetătorii doresc să obțină o precizie mult mai bună a utilizatorului. Acesta va avea un beneficiu mai ales pentru mașinile autonome. Totodată acesta ar avea utilitate și în comunicații cuantice și sisteme de comunicații mobile de ultimă generație.
În prezent, o mare parte din infrastructura noastră vitală se bazează pe sistemele globale de navigare prin satelit, cum ar fi GPS (Statele Unite) și Galileo (Uniunea Europeană).
Ce este și cum funcționează SuperGPS-ul?
Proiectul intitulat SuperGPS a început cu scopul dezvoltării unui sistem alternativ de poziționare. El utilizează rețeaua de telecomunicații mobile în locul sateliților și care ar putea fi mai precis și mai fiabil decât GPS.
„Ne-am dat seama că, prin câteva inovații de ultimă oră, rețeaua de telecomunicații ar putea fi transformată într-un sistem alternativ de poziționare foarte precis, independent de GPS. Am reușit și am dezvoltat cu succes un sistem care poate oferi conectivitate la fel ca și rețelele mobile și Wi-Fi existente, precum și poziționare precisă și distribuție a timpului ca și GPS-ul” spune Jeroen Koelemeij de la Vrije Universiteit Amsterdam.
Ce tip de tehnologie folosește sistemul?
Una dintre aceste inovații constă în conectarea rețelei mobile la un ceas atomic. Astfel poate transmite mesaje perfect sincronizate pentru poziționare. La fel cum fac sateliții GPS cu ajutorul ceasurilor atomice pe care le au la bord. Aceste conexiuni se realizează prin intermediul rețelei de fibră optică existente.
Sistemul utilizează semnale radio cu o lățime de bandă mult mai mare decât cea utilizată în mod obișnuit.