Acasă Articole Business Un nou fenome...

Un nou fenomen îngrijorează lumea business-ului!

Un nou fenomen îngrijorează lumea business-ului! După ce pandemia a trecut și oamneii s-au întors la birouri, s-a constatat că de multe ori, aceștia, desi sunt prezenți fizic, nu sunt eficienți și nu produc randament pentru companie.

Despre ce este vorba?

Absenteismul în persoană sau prezentismul muncii, ori altfel spus, ”Sindromul scaunului gol” se referă la a fi prezent la locul de muncă. Totodată să și dedici o mare parte a zilei de lucru altor funcții care nu sunt proprii postului. Printre aceste funcții putem găsi: conectarea la rețelele sociale, consultarea paginilor web, efectuarea de apeluri personale, plictiseala, discuțiile interminabile cu colegii despre multe chestiuni nelegate de muncă și așa mai departe.

Deși prezenteismul este opusul absenteismul în muncă, consecințele sale pentru organizație sunt la fel de dăunătoare.

Care sunt consecințele prezentismului?

În trecut, principala problemă pentru organizații era absenteismul în muncă. Pe măsură ce a scăzut din cauza crizei economice, a crescut procentul de angajați care suferă de prezentism. Un studio recent al Universității Harvard pare să indice că prezenteismul costă companiilor americane aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an.

În ciuda reducerii absenteismului, nu s-a înregistrat o îmbunătățire a productivității și a performanței la locul de muncă a companiilor. Practic ceea ce s-a întâmplat este că fenomenul absenteismului a cedat locul prezenteismului. Angajații par să cunoască situația dificilă a pieței muncii și nu vor să riște să-și piardă locurile de muncă. Apoi, ei merg la locul de muncă, astfel încât să nu poată fi acuzați de absenteism. Totuși devotamentul tău în acele ore nu este la fel de eficient pe cât ar trebui.

Știind acest lucru, trebuie menționat că prezenteismul muncii afectează organizația în diferite moduri:

– Productivitatea descendentă a lucrătorului și a organizației

– Agravarea sănătății ocupaționale a angajaților: Prezentismul provoacă în cele din urmă oboseală și plictiseală (denumit și „sindromul Boreout”)
– Favorizarea transmiterii bolilor: atunci când persoana este bolnavă, dar decide să meargă la slujbă pentru a nu-și pierde slujba, aceasta poate promova transmiterea bolilor
– Liderii companiilor private, dar și de stat sunt așteptați pe data de 2 noiembrie, la un evenimnet realizat cu sprijinul Academiei Române prin care se dorește combaterea
Sindromului de Prezentism din firme. Cei prezenți vor învăța cum să îmbunătățească activitatea organizațională fără creșteri de buget și cum să combată eficiența și angajamentul scăzut al celor prezenți.
Evenimentul va fi disponibil gratuit pe pagina https://x-ray.ro
Poți urmări mai multe detalii în această emisiune: https://youtu.be/c5zRxEWDHns

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...