joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia este amenințată cu sancțiuni de către Uniunea Europeană dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană.

În cazul în care se va ajunge la o asemenea situație, Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est, a declarat vineri dimineaţă un reprezentant al Ministerului de Externe turc, transmite Reuters.

Ursula von der Leyen, președintele CE:

„Este bine că acum a început un dialog serios între Turcia și Grecia. Cu toate acestea, regretăm că Ankara nu a făcut un gest constructiv similar și față de Cipru.

Vrem o relație pozitivă și constructivă cu Turcia. Și acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul Ankarei, dar nu va funcționa decât dacă provocările și presiunile se opresc.

Așteptăm ca Turcia să se abțină de acum înainte de la acțiuni unilaterale. În cazul reluării unor astfel de acțiuni de către Ankara, UE va folosi toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție”.

Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est dacă Uniunea Europeană decide vineri să impună sancţiuni Ankarei în legătură cu explorările din zonă, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe turc.

Demnitarul turc, care a solicitat anonimatul, a afirmat că sancţiunile nu ar descuraja Turcia şi a sugerat că acestea ar putea periclita dialogul prevăzut pentru această lună între Ankara şi Atena referitor la frontierele maritime şi la drepturile de exploatare a ţiţeiului şi gazului natural.

”Dacă UE aplică sancţiuni, acest lucru nu ne va descuraja. Dimpotrivă, aceasta ne-ar spori hotărârea şi ar fi o poziţie negativă din partea Uniunii Europene”, a spus reprezentantul diplomaţiei de la Ankara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sancţiunile nu sunt ”modalitatea corectă” şi ele nu vor descuraja decizia Turciei de a-şi proteja ”drepturile la platforma sa continentală şi de asemenea drepturile ciprioţilor turci”.

Ankara are o dispută cu țările vecine – Grecia și Cipru – legată de rezervele de hidrocarburi și delimitarea zonelor economice exclusive.

Joi, NATO tocmai a anunțat încheierea unui acord între Grecia și Turcia, pentru a evita posibile confruntări armate între cei doi aliați.

Tensiunile dintre cele două țări au început când Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă pe care ambele și-o revendică.

Cele două țări și-au desfășurat apoi nave militare, însoțite de un război al declarațiilor. Un incident naval risca să declanșeze însă o ciocnire armată.

Riscul unui astfel de accident a fost redus, dar litigiul dintre cele două țări nu s-a încheiat.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...