8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia este amenințată cu sancțiuni de către Uniunea Europeană dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană.

În cazul în care se va ajunge la o asemenea situație, Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est, a declarat vineri dimineaţă un reprezentant al Ministerului de Externe turc, transmite Reuters.

Ursula von der Leyen, președintele CE:

„Este bine că acum a început un dialog serios între Turcia și Grecia. Cu toate acestea, regretăm că Ankara nu a făcut un gest constructiv similar și față de Cipru.

Vrem o relație pozitivă și constructivă cu Turcia. Și acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul Ankarei, dar nu va funcționa decât dacă provocările și presiunile se opresc.

Așteptăm ca Turcia să se abțină de acum înainte de la acțiuni unilaterale. În cazul reluării unor astfel de acțiuni de către Ankara, UE va folosi toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție”.

Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est dacă Uniunea Europeană decide vineri să impună sancţiuni Ankarei în legătură cu explorările din zonă, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe turc.

Demnitarul turc, care a solicitat anonimatul, a afirmat că sancţiunile nu ar descuraja Turcia şi a sugerat că acestea ar putea periclita dialogul prevăzut pentru această lună între Ankara şi Atena referitor la frontierele maritime şi la drepturile de exploatare a ţiţeiului şi gazului natural.

”Dacă UE aplică sancţiuni, acest lucru nu ne va descuraja. Dimpotrivă, aceasta ne-ar spori hotărârea şi ar fi o poziţie negativă din partea Uniunii Europene”, a spus reprezentantul diplomaţiei de la Ankara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sancţiunile nu sunt ”modalitatea corectă” şi ele nu vor descuraja decizia Turciei de a-şi proteja ”drepturile la platforma sa continentală şi de asemenea drepturile ciprioţilor turci”.

Ankara are o dispută cu țările vecine – Grecia și Cipru – legată de rezervele de hidrocarburi și delimitarea zonelor economice exclusive.

Joi, NATO tocmai a anunțat încheierea unui acord între Grecia și Turcia, pentru a evita posibile confruntări armate între cei doi aliați.

Tensiunile dintre cele două țări au început când Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă pe care ambele și-o revendică.

Cele două țări și-au desfășurat apoi nave militare, însoțite de un război al declarațiilor. Un incident naval risca să declanșeze însă o ciocnire armată.

Riscul unui astfel de accident a fost redus, dar litigiul dintre cele două țări nu s-a încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?