8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia riscă sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană

Turcia este amenințată cu sancțiuni de către Uniunea Europeană dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană.

În cazul în care se va ajunge la o asemenea situație, Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est, a declarat vineri dimineaţă un reprezentant al Ministerului de Externe turc, transmite Reuters.

Ursula von der Leyen, președintele CE:

“Este bine că acum a început un dialog serios între Turcia și Grecia. Cu toate acestea, regretăm că Ankara nu a făcut un gest constructiv similar și față de Cipru.

Vrem o relație pozitivă și constructivă cu Turcia. Și acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul Ankarei, dar nu va funcționa decât dacă provocările și presiunile se opresc.

Așteptăm ca Turcia să se abțină de acum înainte de la acțiuni unilaterale. În cazul reluării unor astfel de acțiuni de către Ankara, UE va folosi toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție”.

Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est dacă Uniunea Europeană decide vineri să impună sancţiuni Ankarei în legătură cu explorările din zonă, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe turc.

Demnitarul turc, care a solicitat anonimatul, a afirmat că sancţiunile nu ar descuraja Turcia şi a sugerat că acestea ar putea periclita dialogul prevăzut pentru această lună între Ankara şi Atena referitor la frontierele maritime şi la drepturile de exploatare a ţiţeiului şi gazului natural.

”Dacă UE aplică sancţiuni, acest lucru nu ne va descuraja. Dimpotrivă, aceasta ne-ar spori hotărârea şi ar fi o poziţie negativă din partea Uniunii Europene”, a spus reprezentantul diplomaţiei de la Ankara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sancţiunile nu sunt ”modalitatea corectă” şi ele nu vor descuraja decizia Turciei de a-şi proteja ”drepturile la platforma sa continentală şi de asemenea drepturile ciprioţilor turci”.

Ankara are o dispută cu țările vecine – Grecia și Cipru – legată de rezervele de hidrocarburi și delimitarea zonelor economice exclusive.

Joi, NATO tocmai a anunțat încheierea unui acord între Grecia și Turcia, pentru a evita posibile confruntări armate între cei doi aliați.

Tensiunile dintre cele două țări au început când Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă pe care ambele și-o revendică.

Cele două țări și-au desfășurat apoi nave militare, însoțite de un război al declarațiilor. Un incident naval risca să declanșeze însă o ciocnire armată.

Riscul unui astfel de accident a fost redus, dar litigiul dintre cele două țări nu s-a încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...