În emisiunea MATIN A7 cu Fabien Bevis, Dani Dărăvăsan a discutat cu doamna psiholog Laura Fierbințeanu despre cea mai intalnită afectiune emoțională, la adolescenți, tulburarea depresivă.
Adolescentul trece printr-o serie de transformări la nivel endocrin, psihologic, fizic, motiv pentru care apar dezechilibre.
Depresia se manifestă prin tristețe, adolescentul nu-și mai gasește placerea de a face anumite lucruri care altădată ii plăceau, se izolează față de prieteni si de familie, are stări de insomnie sau, din contră, de somnolență. Parinții nu recunosc această tulburare si pot considera ca adolescentul este leneș sau dezinteresat. Intervin tulburari alimentare, adolescentul nu mănâncă – anorexie sau mănâncă foarte mult – bulimie, are o stare continuă de plâns, irascibilitate, agresivitate, practic – nu știe să-și gestioneze emoțiile. In unele cazuri, adolescentul tinde să se răneasca, să-și facă singur rău, din dorința de a se face remarcat sau doar din revoltă.
Cauzele acestei tulburari sunt dezechilibrele create de transformarile suferite de corpul adolescentului si sunt declansate de evenimentele din familie sau cercul de prieteni. Adolescentul nu are intelegere din partea familiei, parintii sunt plecati la munca in strainatate, iar el se simte extrem de singur, parasit chiar, se simt neacceptat.
„Depresia este tulburarea omului care nu se simte iubit”
Pentru a trata aceasta tulburare, adolescentul trebuie sa vorbească despre problemele lui cu cineva foarte apropiat, dar si cu un specialist. Prietenii trebuie sa-i fie aproape, sa manifeste intelegere si, cel mai important, să nu-l judece.
Acest interviu, dar si multe alte lucruri interesante, le puteți afla urmărind emisiunea MATIN A7 cu Fabien Bevis.