Tu știi cum să mănânci legumele?

Tu știi cum să mănânci legumele? Legumele sunt baza oricărei alimentații hrănitoare, fie ea de slăbire, de menţinere sau în caz de anumite boli. Pe scurt, nu putem vorbi de o viață sănătoasă fără consum regulat de legume. Acestea nu doar că te ajută să fii mai sănătos, dar contribuie și la lonegvitate și păstrarea unui aspect tânăr pentru mai multă vreme.

Potrivit unor studii recente, oamenii care consumă 5 porții de fructe și legume pe zi (o porție însemnând 80 de grame) au un risc cu 13% mai mic de deces din orice cauză, un risc cu 12% mai mic de deces prin boli de inimă sau accident vascular cerebral, un risc cu 10% mai mic de deces prin cancer și un risc cu 35% mai mic de deces din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică decât cei care mănâncă două porții pe zi.

Consumul de legume scade riscul apariției bolilor

Un material apărut în jurnalul științific Circulation în martie 2021 a analizat datele din două studii care au inclus peste 100.000 de adulți care au fost urmăriți timp îndelungat, de până la 30 de ani. Ambele seturi de date au inclus informații detaliate despre alimentația participanților, colectate în mod repetat la fiecare doi până la patru ani. Pentru a realiza o analiză¹ extinsă, cercetătorii au combinat, de asemenea, date despre aportul de fructe și legume corelat cu longevitatea din 26 de studii care au inclus aproximativ 1,9 milioane de participanți din 29 de țări și regiuni din America de Nord și de Sud, Europa, Asia, Africa și Australia.

Din analiza tuturor studiilor, care practic au adunat peste două milioane de participanți, a rezultat că:
  • Aportul zilnic a aproximativ cinci porții de fructe și legume a fost asociat cu cel mai mic risc de deces. Consumul a mai mult de cinci porții nu a fost asociat cu beneficii suplimentare.
  • Consumul a aproximativ două porții zilnice de fructe și trei porții zilnice de legume a fost asociat cu cea mai mare longevitate.
  • În comparație cu cei care au consumat două porții de fructe și legume pe zi, participanții care au consumat cinci porții pe zi de fructe și legume au avut un risc cu 13% mai mic de deces din toate cauzele, un risc cu 12% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare (boli de inimă și accident vascular cerebral), un risc cu 10% mai mic de deces cauzat de cancer și un risc cu 35% mai mic de deces din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Cum mâncăm cele mai bune legume?

1. Cumpără frecvent, local şi de sezon

Mergi cât mai des (preferabil zilnic) la piaţă sau la aprozar şi găseşte furnizori care comercializează legume de la producători locali, evitând legumele de import, care arată suspect de mari şi de frumoase. Dacă găsești producători de la care cumperi constant și se obișnuiesc cu tine, vei vedea că aceștia te vor prioritiza, îți vor oferi cele mai bune produse și chiar îți vor opri deoparte în cazul în care ajungi mai târziu decât ora ta obișnuită, să spunem.

2. Verifică prospeţimea

Pentru că nu vin cu etichete cu termen de garanţie, ca regulă generală, legumele proaspete sunt tari, colorate viu, dar natural, fără pete de altă culoare.

Care sunt cele mai sănătoase legume?

Cele mai sănătoase legume sunt cele proaspete, consumate fără niciun tratament termic, însă dacă nu sunt disponibile, le poți folosi și congelate. Important este să incluzi în alimentație cât mai multe, la toate mesele de peste zi, chiar și la gustări.

Iată care sunt cele mai sănătoase 3 legume, potrivit experților de la GoodHousekeeping.com.
  • Morcovi

Morcovii au un conținut mare de fitochimicale, cum este betacarotenul pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A. Aceasta este de foarte mare ajutor pentru sănătatea ochilor, îmbunătățind în special vederea pe timpul nopții. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de alimente bogate în carotenoide cu scăderea riscului de apariție a cancerului. Morcovii conțin și vitaminele K, C, potasiu și o mulțime de fibre.

  • Broccoli

Broccoli nu are multe calorii, dar este bogat în mocronutrienți inclusiv vitaminele C, A și K. De asemenea, conțin sulforafan, despre care studiile au arătat că diminuează riscul de apariție a cancerului.

  • Ciuperci

Ciupercile, prin substanțele pe care le conțin, pot ajuta la menținerea sănătății cognitive și a inimii. Sunt bogate în vitamine din complexul B ceea ce le face un bun substitut pentru carne.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă poveștile care ...

Emisiunea „Spune-mi CUM!”...

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...