Trotineta electrică va necesita și asigurare RCA. O directivă UE (Directiva 2021/2118/CE) care va modifica legislația RCA și care ar trebui transpusă în legislația națională chiar în acest an prevede redefinirea termenului de „vehicul”. Astfel încât obligația asigurării RCA să se extindă și la anumite trotinete electrice, susțin oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Iată motivarea ASF:
„Directiva 2021/2118/CE de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, modifică definiția vehiculului. Definiție ce este în legătură cu obligația de a introduce o asigurare pentru acestea.
Astfel, se definește vehiculul după cum urmează:
vehicul:
(a) orice autovehicul (n.a vehicul cu motor) acționat exclusiv în mod mecanic pe uscat. Dar care nu se deplasează pe șine, cu:
- (i) o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
- (ii) o masă proprie maximă mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
(b) orice remorcă destinată utilizării cu un vehicul menționat la litera (a), indiferent dacă este cuplată sau necuplată.
Fără a aduce atingere literelor (a) și (b), vehiculele pentru scaune rulante destinate exclusiv utilizării de către persoanele cu dizabilități fizice nu sunt considerate vehicule în sensul prezentei directive;
Așadar, în transpunerea legislației europene în legislația națională din România nu vorbim de introducerea obligației de asigurare pentru orice fel de trotinetă electrică. Ci doar pentru acelea care se încadrează în criteriile tehnice de mai sus.
Pentru celelalte trotinete sau vehicule care nu se încadrează în aceste criterii există opțiunea încheierii unei asigurări facultative. Ea acoperă răspunderea proprietarului sau a conducătorului. Aceasta în măsura în care în mod voluntar proprietarii acestora vor dori încheierea unor astfel de contracte.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.