Trauma este o experiență dureroasă sau șocantă care afectează profund o persoană, atât emoțional, cât și psihologic. Poate fi rezultatul unui eveniment traumatic, precum pierderi sau abuzuri, și poate provoca reacții precum anxietatea, depresia sau stresul post-traumatic. Trauma poate necesita intervenție și tratament pentru vindecare.
Diana Vasile este psiholog, psihoterapeut și expert în traumă; a scris cartea „Anatomia traumei” și a explicat în emisiunea BookMedia, realizată de Natașa Alina Culea despre traumă – cum apare, cum se manifestă și cum se poate ameliora?
Fă cunoștiință cu TRAUMA
„Trauma se produce pentru a ne proteja. Adică mecanismul acela de deconectare interioară, în primă fază, el apare tocmai ca să ne dea nouă o pauză, o șansă în plus; o dată de supraviețuire și o dată de revenire, după ce traversăm acel moment extrem de dificil, care ne-a produs suferință.”
Uneori, nu e bine nici să nu suferi.
”În momentul în care nu avem un răspuns la un eveniment dureros, nu e bine că nu suferim. Cumva răspunsul scurt la ”Când nu este bine…”, nu știu dacă se poate pune ”În ce situații, ci ce ne lipsește”. Ne lipsește capacitatea de a simți. Capacitatea de a simți este înnăscută și are o doză de variabilitate. Unii dintre noi avem capacitatea de a simți mai mult, alții au capacitatea de a simți mai puțin sau deloc. Sunt puțini oameni care nu simt deloc și puțini oameni care simt exagerat de mult.”
Parentingul poate genera traume, deși există cele mai bune intenții
„Dacă însă părintele meu nu poate identifica semnalele, nu răspunde corespunzător […] va tinde să neglijeze semnalele mele și-atunci eu voi trăi o presiune internă foarte mare, pentru că nevoile mele rămân nesatisfăcute […] înseamnă că voi fi în risc de traumatizare, va trebui să mă deconectez de la nevoile mele, pentru că altfel mor de durere.”
Poți urmări întregul interviu pe link-ul de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=T2-RYA6MwfI&list=PLgW0WDrViy_6mR2jCslID_YVH481BdN0g&index=1