Acasă Editoriale Actualitate Viața pe care...

Viața pe care ți-ai dorit-o!

Trăiește viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna! Este doar o lozincă frumos spusă sau chiar poate deveni realitate? Pentru unii oameni rămâne o lozincă. Pentru alții, precum Jon Jandai și mulți alții ca el, este realitate. Dar pentru tine?

„Hrana, locuința, îmbrăcămintea și medicamente trebuie să fie ieftine și disponibile oricui. Aceasta înseamnă civilizație. Pare că perioada aceasta a istoriei umanității este cea mai necivilizată dintre toate.” Jon Jandai

„Trăiește viața” pentru un anonim

Jon a crescut într-o familie de fermieri din nord-estul Tailandei și era un copil fericit până când televizorul „i-a descoperit” că merită o viață mai bună. Și pentru că a crezut, și-a făcut băgăjelul și a plecat la Bangkok ca să-și găsească fericirea. A muncit și a învățat timp de șapte ani în capitală, dar nici urmă de fericire. Deși muncea destul, mâncarea era întotdeauna puțină și de proastă calitate, camera închiriată era supra-aglomerată și educația nesatisfăcătoare.

A sosit și ziua când a decis că-i ajunge experiența acumulată. Din nou și-a strâns bagajul și a plecat înapoi, acasă. Bineînțeles că a fost considerat anormal. Cum să lași tu viață de capitală pentru a te întoarce la agricultură, casă de pământ și animale? Unde ți-e mândria? Nu te vei realiza niciodată la țară și nu-ți vei găsi fericirea la coada vacii.

Ei bine, Jon Jandai este considerat azi poate cel mai liber și cel mai fericit tailandez. Așa crede și el. Mărturisește că este distractiv să fii considerat diferit. Nu este problema sa faptul că cei din jur au păreri radical diferite. Este prea ocupat cu fericirea. Indiferent ce s-ar întâmpla, el și familia sa nu depind de nimeni și de nimic. Nu banii sunt depozitele lui. A ales să investească în resursele naturale deoarece pe acestea nu i le poate lua nimeni.

trăiește viața

Trăiește viața sau „corporatrist”?

Deși neșcolit, Jon a reușit să-și clădească propriul rai. Și întreabă retoric: „De ce trebuie să mori înainte de a merge la cer?”. De ce trebuie să muncești 30 de ani pentru a-ți plăti casa, când în trei luni ți-o poți construi singur? De ce cumperi cafea zilnic, dar ocolești produsele organice motivând că sunt prea scumpe? De ce să-ți trimiți copilul la școală să se plictisească, în loc să faci homeschooling, să-i oferi posibilitatea de a-și manifesta creativitatea, de a învăța de drag din experiențele practice și din natură? De ce?

Acest soi de întrebări au invadat și mințile unor români care au decis să părăsească viața de „corporatriști” și să devină liberi, stăpâni pe viața lor. Sigur ai auzit de familii care au plecat din București pentru a trăi la țară, în locuri liniștite, retrase în care să se regăsească pe ei înșiși și pe cei dragi. Au decis să trăiască dincolo de bani, cu ceea ce produce pământul.

Jon Jandai, fermierul neșcolit, a ajuns să vorbească pe scenele TEDx în fața a mii de oameni interesați de ideile sale despre politica de sustenabilitate, de conceptul său despre educație, de filosofia sa despre viață. Jon susține că viața-i simplă. De ce trebuie să ne-o facem dificilă?

Trăiește viața! Chiar așa!

Chiar așa! Cine te obligă să trăiești o viață pe care n-o dorești? Ia-ți inima-n dinți și explorează noi opțiuni, caută variante și nu te lăsa până nu găsești ceea ce ți se potrivește! Ești unic și la fel de unic este și drumul tău în viață. Tocmai din unicitatea ta se naște valorea pe care o oferi vieții. Viaţa este darul lui Dumnezeu pentru tine. Modul în care o trăiești este darul pe care tu îl faci lui Dumnezeu.

Nu te lăsa afectat de părerea celorlalți. Este chiar distractiv să fii diferit!

Articol realizat de Narcisa Ispas

Articolul precedent„Dresarea” minții
Articolul următorCe-i al tău e pus deoparte!

ULTIMELE ARTICOLE