8.5 C
București
miercuri, 28 iulie 2021
Acasă Emisiuni Alături de tine Tradiții și obiceiuri de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște

Iosif Ciunterei, invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ,,Alături de tine”, ne-a prezentat o parte din tradițiile și obiceiurile de Paște, care se mai respectă, încă, în satele românești.

 

În apropierea sfintelor Sărbători Pascale, în fiecare zonă din țara noastră, există obiceiuri și tradiții păstrate, mai ales, de bătrâni.

De la pregătirea felurilor de mâncare specifice și până la invitarea familiei la masă, fiecare om se bucură, în felul lui, de această sărbătoare.

Sursa Fcebook

 

În Bucovina, unul dintre cele mai păstrate obiceiuri, găsit aproape în fiecare familie, este cel în care  femeile de la țară încep să își scoată, din ladă, straiele populare și să le întindă pe gard pentru a le aerisi. Acesta este un obicei întâlnit în majoritatea satelor bucovinene, Transilvania și Ardeal.

De altfel, tot în Bucovina, în ziua de Florii oamenii pregătesc diferite pâinici pe care le duc la biserică pentru a-și aminti de cei care au plecat de lângă noi. Un alt obicei este reprezentat de confecționarea unei cămăși pe care să o poarte tot anul în curs.

,,În Țara Năsăudului există cele mai faine obiceiuri și tradiții! Aici oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile legate de Sărbătorile Pascale! Mama, și în momentul de față, pregătește pasca.”

https://www.a7tv.ro/iosif-ciunterei-pentru-mine-taranul-este-o-icoana/

În Bistrița Năsăud, unul dintre cele mai speciale obiceiuri, după ce oamenii se întorc în noaptea de Înviere de la biserică, este reprezentat de sărutul de trei ori, peste masă.

,,Cred că Ardealul este una dintre cele mai bogate zone în tradiții și obiceiuri legate de toate sărbătorile de peste an.”

În Maramureș, în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, oamenii se duc în cimitir și aprind câte o lumânare, iar apoi merg la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi.

,,Eu cred că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă cu adevărat Sărbătorile Pascale. Până la urmă, omenirea capătă o haină nouă prin învierea lui Iisus”, ne-a mărturisit Iosif Ciunterei.

,,Îmi aduc aminte că mama, întotdeauna, în apa cu care ne spălam dimineața, punea câte un bănuț și o urzică. Se spune că urzica simboliza că trebuie să fiu aspru și iute ca urzica”

Emisiunea integrală o puteți urmări și pe canalul nostru de YouTube:

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Au nevoie antreprenorii de coaching?

Începutul unui business este un pas important pentru orice antreprenor și o provocare continuă pe parcursul dezvoltării lui și a afacerii lui. Există, însă,...

28 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită, în 2008, este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.   Scopul acestei zile...

Bomba care aruncă în aer pandemia!

Începând cu anul viitor, CDC renunță la metoda de diagnosticare RT-PCR a noului coronavirus și recomandă laboratoarelor și centrelor de testare să se utilizeze...

Ce presupune tratamentul cu aparat dentar?

Ce nu ai voie să mănânci când porți aparat dentar? Tratamentul cu aparat dentar te ajută să obții un zâmbet perfect cu dinți frumos aliniați...

COMENTARII RECENTE

Daniel Pop on 1 IULIE ÎN ISTORIE
Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?