8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Emisiuni Alături de tine Tradiții și obiceiuri de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște

Iosif Ciunterei, invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ,,Alături de tine”, ne-a prezentat o parte din tradițiile și obiceiurile de Paște, care se mai respectă, încă, în satele românești.

 

În apropierea sfintelor Sărbători Pascale, în fiecare zonă din țara noastră, există obiceiuri și tradiții păstrate, mai ales, de bătrâni.

De la pregătirea felurilor de mâncare specifice și până la invitarea familiei la masă, fiecare om se bucură, în felul lui, de această sărbătoare.

Sursa Fcebook

 

În Bucovina, unul dintre cele mai păstrate obiceiuri, găsit aproape în fiecare familie, este cel în care  femeile de la țară încep să își scoată, din ladă, straiele populare și să le întindă pe gard pentru a le aerisi. Acesta este un obicei întâlnit în majoritatea satelor bucovinene, Transilvania și Ardeal.

De altfel, tot în Bucovina, în ziua de Florii oamenii pregătesc diferite pâinici pe care le duc la biserică pentru a-și aminti de cei care au plecat de lângă noi. Un alt obicei este reprezentat de confecționarea unei cămăși pe care să o poarte tot anul în curs.

,,În Țara Năsăudului există cele mai faine obiceiuri și tradiții! Aici oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile legate de Sărbătorile Pascale! Mama, și în momentul de față, pregătește pasca.”

https://www.a7tv.ro/iosif-ciunterei-pentru-mine-taranul-este-o-icoana/

În Bistrița Năsăud, unul dintre cele mai speciale obiceiuri, după ce oamenii se întorc în noaptea de Înviere de la biserică, este reprezentat de sărutul de trei ori, peste masă.

,,Cred că Ardealul este una dintre cele mai bogate zone în tradiții și obiceiuri legate de toate sărbătorile de peste an.”

În Maramureș, în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, oamenii se duc în cimitir și aprind câte o lumânare, iar apoi merg la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi.

,,Eu cred că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă cu adevărat Sărbătorile Pascale. Până la urmă, omenirea capătă o haină nouă prin învierea lui Iisus”, ne-a mărturisit Iosif Ciunterei.

,,Îmi aduc aminte că mama, întotdeauna, în apa cu care ne spălam dimineața, punea câte un bănuț și o urzică. Se spune că urzica simboliza că trebuie să fiu aspru și iute ca urzica”

Emisiunea integrală o puteți urmări și pe canalul nostru de YouTube:

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...