joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Alături de tine Tradiții și obiceiuri de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște

Iosif Ciunterei, invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ,,Alături de tine”, ne-a prezentat o parte din tradițiile și obiceiurile de Paște, care se mai respectă, încă, în satele românești.

 

În apropierea sfintelor Sărbători Pascale, în fiecare zonă din țara noastră, există obiceiuri și tradiții păstrate, mai ales, de bătrâni.

De la pregătirea felurilor de mâncare specifice și până la invitarea familiei la masă, fiecare om se bucură, în felul lui, de această sărbătoare.

Sursa Fcebook

 

În Bucovina, unul dintre cele mai păstrate obiceiuri, găsit aproape în fiecare familie, este cel în care  femeile de la țară încep să își scoată, din ladă, straiele populare și să le întindă pe gard pentru a le aerisi. Acesta este un obicei întâlnit în majoritatea satelor bucovinene, Transilvania și Ardeal.

De altfel, tot în Bucovina, în ziua de Florii oamenii pregătesc diferite pâinici pe care le duc la biserică pentru a-și aminti de cei care au plecat de lângă noi. Un alt obicei este reprezentat de confecționarea unei cămăși pe care să o poarte tot anul în curs.

,,În Țara Năsăudului există cele mai faine obiceiuri și tradiții! Aici oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile legate de Sărbătorile Pascale! Mama, și în momentul de față, pregătește pasca.”

https://www.a7tv.ro/iosif-ciunterei-pentru-mine-taranul-este-o-icoana/

În Bistrița Năsăud, unul dintre cele mai speciale obiceiuri, după ce oamenii se întorc în noaptea de Înviere de la biserică, este reprezentat de sărutul de trei ori, peste masă.

,,Cred că Ardealul este una dintre cele mai bogate zone în tradiții și obiceiuri legate de toate sărbătorile de peste an.”

În Maramureș, în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, oamenii se duc în cimitir și aprind câte o lumânare, iar apoi merg la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi.

,,Eu cred că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă cu adevărat Sărbătorile Pascale. Până la urmă, omenirea capătă o haină nouă prin învierea lui Iisus”, ne-a mărturisit Iosif Ciunterei.

,,Îmi aduc aminte că mama, întotdeauna, în apa cu care ne spălam dimineața, punea câte un bănuț și o urzică. Se spune că urzica simboliza că trebuie să fiu aspru și iute ca urzica”

Emisiunea integrală o puteți urmări și pe canalul nostru de YouTube:

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...